Aquarena | Zwembad Emmen

meer projecten:

In 2017 werden we door de Wind Groep benadert met de vraag of we mee wilden doen aan de aanbesteding voor het nieuwe zwembad in Emmen. Een uitdaging waar we graag ja op gezegd hebben. De vraag was of we een interieur konden bedenken waarmee het zwembad een unieke uitstraling zou krijgen.

Wij denken bij zwemmen in Drenthe in eerste instantie niet aan een overdekte zwemlocatie, maar aan zonnige dagen aan één van de vele recreatieplassen die de provincie rijk is. Om ze te bereiken ga je veelal vanaf de verharde weg het bos in, waar de weg langzaam overgaat in een zandpad. Aan het einde van het zandpad opent het bos zich en kom je bij een grote door bomen omzoomde ruimte met een mooie waterplas.

Het door ons ontworpen interieurconcept van het nieuwe zwembad sluit aan op deze beleving. Boven de met hout bekleedde balie in de entree, die van buitenaf al zichtbaar is, zie je een afbeelding van boomkruinen, waarmee de referentie naar het bos gemaakt wordt. Je loopt over een grijze tegelvloer als je linksaf slaat, het gebied met de kleedruimtes in. Hier zijn de wanden van de cabines, de fronten van de lockers en de betegelde wanden, uitgevoerd in een rijke schakering aan groentinten.

In de cabines, daar waar je je schoenen uit doet, gaan de grijze vloertegels over in bruin. Van de verharding naar het zand, zodat je meteen intuïtief weet aan welke zijde je de cabine weer uit moet. Via de douches kom je bij één van de drie aan elkaar geschakelde badruimtes. De losse inrichting bij de baden en in de zitruimte is kleurrijk uitgevoerd, als verwijzing naar bloemen.

De voorste badruimte is een kinderbad, waar vanuit de aanbesteding was voorzien in grote water speelelementen, die refereren aan planten en bloemen. Het tweede bad is het doelgroepen bad, waar de ligweide aan grenst. En het derde bad is het wedstrijd bad.

De tweede verhaallijn in het zwembad heeft te maken met schaal. Bij het kinderbad zijn de planten groter dan jezelf, een beeld dat verstrekt wordt door de hier aanwezige print met grote klaprozen, die de ruimte een zonnige uitstraling geven. Het gras van de ligweide naast het doelgroepen bad is zacht en comfortabel. En de ruimte van de tribune bij het wedstrijd bad is strak frisgroen, als referentie naar het sportieve karakter. Het nieuwe zwembad van Emmen is er voor iedereen.

projectnaam:
Zwembad Emmen

opdracht:
interieurconcept + bouwkundig afwerking

opdrachtgever:
Wind groep / Gemeente Emmen

locatie:
Emmen

oplevering:
september 2019

samenwerking:
Wind Design & Build – WAA

fotografie:
Gerard van Beek