de Bibliotheek Emmen

meer projecten:

Het is inmiddels de vierde keer dat we het interieur van De bibliotheek Emmen hebben mogen ontwerpen. De eerste keer in 2004 hebben we de cd/dvd afdeling op de tweede verdieping vormgegeven. In 2006 werd de selfservice ingevoerd en hebben we een uitnodigend entreegebied gemaakt. En in 2012 sloot de bibliotheek aan bij de black box retailformule. De laatste werd gedaan in een bescheiden cosmetische variant, omdat er plannen waren voor een verhuizing van de bibliotheek.

In 2018 zijn de verhuisplannen nog niet concreet en de bibliotheek besluit dat het interieur vernieuwt moet worden om op een goede manier invulling te kunnen geven aan haar taken en de rol die zij in de gemeenschap moet vervullen, en het interieur was toe aan een grondige opknapbeurt. Er volgt een complete herinrichting, maar wel met een in verhouding beperkt budget, want de mogelijkheid van een verhuizing zijn nog steeds actueel.

We introduceren het thema ‘Onder Constructie’, met een referentie naar de bouw, waarmee die tijdelijke status verbeeld wordt, maar ook de ruimte geeft om goedkopere materialen toe te passen. Wel wordt de vloerafwerking in het hele pand vernieuwd.  Betonlook gietvloeren en delen van tapijt, die daar in sfeer bij aansluiten. Lichtbruine vlekken zijn een referentie naar zandhopen, waar de ruimte verbijzonderd is.

De verbijzonderde plekken zijn voorzien van pallet meubels; zit- en studieplekken, een podium en een prentenboekentribune. De balie en andere meubels worden met folie gewrapt, en er worden steigerbuismeubelen toegepast. De bestaande kasten zijn hergebruikt en aangevuld met een lange zwarte magazijnstelling die de entree met de verste hoek verbindt. De bestaande trap krijgt een signaal gele kleur en de verlichting wordt vervangen door led. De Bibliotheek Emmen (Centrale) is up to date.

projectnaam:
de Bibliotheek Emmen

opdracht:
verbouw en herinrichting complete bibliotheek

opdrachtgever:
de Bibliotheek Emmen

locatie:
Emmen

oplevering:
22-07-2019

fotografie:
Gerard van Beek