bibliotheek Veendam

meer projecten:

De Bibliotheek Veendam is (samen met Appingedam) de pilot geweest voor het ontwerp Bibliotheek 3.0. De bibliotheek van Ontmoeten, Leren en Ontdekken.

Een nieuwe flexibele en laagdrempelige ruimte waar invulling gegeven kan worden aan de nieuwe taken van de bibliotheek, gericht op educatie en innovatie.

De fysieke bibliotheek, en daarmee het bibliotheek concept, slaat een andere weg in. De bibliotheek van de toekomst sluit aan bij actuele thema’s als ontmoeting, digitale diensten en sociaal domein. Dit brengt nieuwe verschijningsvormen met zich mee zoals de zelfbedieningsbibliotheek, multifunctionaliteit en samenwerking. Hierin zat de uitdaging voor het ontwerpen van een interieur.

Het interieur is, met flexibel te gebruiken wanden, laagdrempelig, waardoor vrij gemakkelijk het centrale ontmoetingsplein te ‘laden’ is met functies die op dat moment belangrijk zijn. Of dat nu een workshop, een presentatie, een expositie of een lees/werkruimte is.

Het interieur heeft een frisse uitstraling door de toepassing van duurzaam chipwood hout en de kleur wit. De kracht van het ontwerp is dat het  overal toepasbaar is. Zowel in combinatie met bestaande white- en blackbox inrichtingen, zoals in Veendam uitgevoerd.

In bibliotheken waar bestaand meubilair hergebruikt wordt. En bij compleet nieuwe inrichtingen.

De wensen en mogelijkheden van de bibliotheek gaan hand in hand met de nieuwste ontwikkelingen in de branche.

We zijn er trots op dat de Bibliotheek Veendam tot de finalisten behoord voor de verkiezing van “Beste bibliotheek van Nederland”.

projectnaam:
bibliotheek Veendam

opdracht:
ontwerp + realisatie bibliotheekinrichting 3.0

opdrachtgever:
Biblionet Groningen

locatie:
Veendam, in vanBeresteyn

oplevering:
27-10-2017

samenwerking:
Dizain

vloeroppervlak:
1033 m2

fotografie:
Gerard van Beek