Leer en Meer Plein Raalte

meer projecten:

De Stentor 04-04-2017: De medewerkers van de moderne bibliotheek beschouwen het als hun plicht om mensen kennis en vaardigheden bij te brengen om in de huidige samenleving mee te kunnen draaien. Lezen en schrijven, rekenen en internetten, maar ook kennis op het gebied van werk, geld en gezondheid. Daarvoor is in de bibliotheek een speciale ruimte ingericht.

Om de nieuwe functies in de bibliotheek ruimte te geven is de collectie gesaneerd. Hierdoor was het mogelijk om in de bibliotheek, die is ingericht volgens het white box-concept, vrijstaande kasten te laten vervallen. Het concept van de white box, waarbij frontale presentatie en focuspunten op de wanden kenmerkende items zijn, is hierdoor intact gebleven en aangevuld met een nieuw element.

Om de nieuwe ontmoetingsruimte laagdrempelig en toegankelijk te maken is gekozen voor een denim uitstraling in combinatie met bamboehout, dat een warme uitstraling heeft. De schuifwanden in de afsluitbare glazen ruimte maken het mogelijk om besloten bijeenkomsten voor kleine groepen te houden. Als de ruimte niet geprogrammeerd is kunnen klanten er dwars doorheen lopen naar de achtergelegen collectie en hem gebruiken als werk/studieruimte.

De ruimte is opgebouwd uit een systeem van panelen in een grid, waarbij transparante glasdelen afgewisseld worden met dichte delen, die verschillende invullingen kunnen hebben. Zo zijn er een whitebord met poufjes ervoor voor brainstorm overleg, een gestoffeerde nis met krukken voor een op een overleg, een kast met een Digibord voor presentaties en onderricht, en akoestische panelen die de tactiliteit vergroten.

Op het ‘vloerkleed’, dat groter is dan de glazen ruimte, staan stoelen met werkbladen en elektra- en data aansluitpunten, waar klanten informeel kunnen werken, en twee fauteuils met een hoge rug voor een op een overleg. De nieuwe ontmoetingsruimte sluit aan op de catwalk met de leestafel, waardoor een optimale integratie met de bestaande bibliotheek ontstaat.

projectnaam:
bibliotheek Raalte

opdracht:
Leer en Meer Plein

opdrachtgever:
bibliotheek Salland

lokatie:
Raalte

oplevering:
april 2017