HNW stadhuis Zwolle

meer projecten:

Nadat de Gemeente Zwolle in het Stadskantoor Het Nieuwe Werken had ingevoerd, was ook het Stadhuis in het centrum van de stad aan de beurt. Samen met Team 4 architecten won OdV de aanbesteding voor het werk, waarbij een visie op de opgave werd gevraagd. Naast het implementeren van een goede werkomgeving waren hierbij het duurzaam en respectvol omgaan met het gebouw uit de jaren zeventig, en het verbinden van de burgers met het stadsbestuur, belangrijke thema’s. 

Met gebruikmaking van alle bestaande glaswanden, waarin een kleurrijk kunstwerk is opgenomen, heeft OdV interieurarchitecten een modern kantoorlandschap ontworpen dat aansluit bij de sfeer van het monumentale gebouw. Met de vrijkomende wanden zijn kleinere ruimtes gemaakt, waardoor niet alleen nieuwe functies een plek hebben gekregen, maar ook in de open werkgebieden extra rustige zones gemaakt zijn.

De verbinding tussen de burgers en bestuur wordt zichtbaar door middel van cirkelvormen in het ontwerp. Deze waren al aanwezig in de bestrating van het plein voor het Stadhuis, als plafondeilanden in de Burgerzaal op de eerste verdieping, en in de opstelling in de Raadszaal op de tweede verdieping. Door toevoeging van cirkelvormen in de entreehal op de begane grond en op de verdiepingsvleugels worden alle (bouw)delen verbonden, van het plein tot de Panoramazaal op de vierde verdieping.

Op het moment dat, na een tijdelijke huisvesting van de bibliotheek in het Gemeentehuis, met uitvoering kon worden aangevangen, was Circulariteit een speerpunt van de Gemeente geworden. Veel maatwerkmeubelen zijn daarom uitgevoerd in Zwols essen.

projectnaam:
HNW stadhuis Zwolle

opdracht:
realisatie verbouw + inrichting

opdrachtgever:
Gemeente Zwolle / Team 4 architecten

locatie:
Zwolle

vloeroppervlak:
8600 m2

oplevering:
begin 2019

samenwerking:
Team 4 architecten