bibliotheek Wijhe

De bibliotheek in het hart van het dorp.

Na een gedegen locatieonderzoek is de Bibliotheek Wijhe verhuisd naar het gerenoveerde historische pand ‘Het Hemeltjen’ in de sfeervolle centrale winkelstraat. Drie kleine monumentale gevels vormen samen de voorgevel van de bibliotheek. Een mooie aanleiding om een inrichting te realiseren die aansluit bij de context, waarmee het interieur een geheel eigen karakter krijgt en een sfeervolle huiskamer van de lokale samenleving is geworden.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Locatieonderzoek

Het project is voor ons gestart met een locatieonderzoek, waarbij we van drie verschillende panden onderzocht hebben welke voor- en nadelen ze hebben voor een bibliotheekvestiging. Er is onder andere gekeken naar de locatie, de ruimtelijke kwaliteiten, en de omvang van de investering die nodig is voor de realisatie van een eigentijdse bibliotheek. Een plek waarin goed invulling gegeven kan worden een de nieuwe maatschappelijke opgaven, in combinatie met een huiselijke sfeer waar alle inwoners zich welkom en thuis voelen.

Het onderzoek en het daaruit voortvloeiende advies is voorgelegd aan de gemeenteraad, die mede moest beslissen over de investering. In het gekozen pand waren nog twee opties aanwezig. Een meer uitgebreide variant, die meer ruimte bood aan de implementatie van de maatschappelijke functies, en een sobere variant waarin de bibliotheek meer een servicebibliotheek zou worden. De gemeente koos voor de laatste optie, maar het is binnen de gegeven ruimte en financiële kaders toch gelukt om zowel een aparte spreekkamer te realiseren als een multifunctionele ruimte.

Laagdrempelig

De winkelstraat wordt door inwoners belangrijk gevonden voor de leefkwaliteit van Wijhe. Een mix aan functies zorgt ervoor dat het een kloppend hart is, waarbij de meerwaarde van de bibliotheek, als huiskamer van samenleving, duidelijk is. De bibliotheek moet hierbij zo laagdrempelig mogelijk zijn. Daarom is bij de inrichting gekozen voor een pallet aan warme en verzadigde kleuren, die aansluiten bij de kleurstelling van de gevels waaruit de voorgevel van de bibliotheek bestaat.

Het interieur krijgt hiermee een kleinschalig en besloten karakter, waar iedereen zich op z’n gemak voelt. De maatschappelijk- educatieve bibliotheek is een laagdrempelige publieke voorziening voor iedereen. Een ontmoetingsplaats waar bezoekers kunnen ontspannen en ervaringen en interesses met elkaar kunnen delen. Iedereen is welkom.

Multifunctioneel

In het hart van de bibliotheek staat de koffietafel, met tijdschriften, kranten en een kleine pantry. Links ervan bevindt zich de backoffice en meer naar de voorgevel toe het Doe- en Leerplein, waar iedereen met een initiatief welkom is. Zo komt ‘studiekring Wijhe’ tweewekelijks samen om kennis te delen en actuele onderwerpen te bespreken. Op momenten dat de afsluitbare cursusruimte niet voor bijeenkomsten gebruikt wordt staan de dubbele deuren uitnodigend open en kan iedereen er gebruik van maken. Ook de spreekkamer is multifunctioneel. Zo beidt deze ‘Intheek’, een stille werkplek, die ook door partners - voor spreekuren - kan worden gebruikt. Of als stiltewerkplek, in aanvulling op de nabij gesitueerde werkplekken met vaste pc’s.

Couleur locale

De driedeling in het interieur op basis van de drie verschillende gevels wordt voortgezet in het interieur. De afwerking en kleurstelling van de boekenkasten en nieuwe inrichtingselementen sluiten hierbij aan, waarmee het interieur besloten, maar ook gevarieerd is. Het warm-gele kinder-leesplekje bij het grote raam sluit aan bij de kleur van de wanden en de kasten. Het is een fijne en lichte voorleesplek.

Het karpet onder de leestafel, dat is gemaakt van gerecyclede tapijttegels, versterkt de warme huiselijke uitstraling, evenals de gerefurbishde meubels en lampjes boven de tafel, die door Studio Lente vanuit de gemeenschap zijn ingebracht. Hiermee is de nieuwe inrichting van de inwoners zelf en wordt invulling gegeven aan de circulaire ambities.

Signing

De inwoners hebben hier, net als in bibliotheek Raalte, ook inbreng gehad in de signing in de bibliotheek. In het door grafisch vormgever Jochem Koopman ontworpen concept, worden voor Wijhe karakteristieke elementen, die bewoners hebben kunnen aandragen, als picto’s verwerkt in de grafische beelden op wanden en glaspuien. Den hierbij aan de pont over de IJssel of de Sint Nicolaaskerk. Met bibliotheek Wijhe krijgt Bibliotheek Salland er een tweede eigentijdse vestiging bij, waarin goed invulling gegeven kan worden aan de maatschappelijke opgaven, en die een echte huiskamer van het dorp is.

Informatie over dit project

opdracht

afbouw en inrichting nieuwe bibliotheekvestiging

opdrachtgever

Bibliotheek Salland

locatie

Wijhe

oplevering

medio 2024

vloeroppervlak

230 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

Jochem Koopmans / Megan de Vos / Studio Lente