bibliotheek Odoorn

In het hart van het Drentse dorp Odoorn staat tegenover de kerk, de ‘Oringer Stee’, tot voor kort geheel in gebruik als hotel, maar nu is de begane grond verbouwd en ingericht als gezellige nieuwe huiskamer van het dorp. Van het hotel zijn alleen de kamers op de verdieping nog over, die verhuurd worden door een nabijgelegen hotel.

slide
slide
slide
slide
slide
slide

hartelijk welkom

De krappe entree naar de voormalige lobby van het hotel is veranderd in een ruime uitnodigende plek, die niet alleen de toegang is voor de hotelkamers op de verdieping maar ook naar de bibliotheek. Een groene wand verwelkomt de gasten en neemt hen mee naar het hart van de ruimte, waar de bestaande bar een upgrade heeft gekregen, en aansluit bij de nieuwe sfeer.

AnderZ

Binnen worden de bezoekers gastvrij ontvangen door de medewerkers van lunch-café AnderZ. Het is een mooie werkplek voor mensen met een beperking; een initiatief van Cosis. Zij maken hiermee actief onderdeel uit van de dorpsgemeenschap en hebben de belangrijke taak naar de gasten toe.

een groen hart

De groene welkomstwand vormt niet alleen de verbinding naar het hart van de bibliotheek, maar ook naar de achtergelegen kamers, die een paar treden lager liggen en ook bereikbaar zijn via een helling. Hier is in een bestaande nis bij de jongste jeugd, een lekker leeshoekje gemaakt en heeft Dorpsbelangen een zonnige eigen hoek.

‘Iedereen hoort erbij en is welkom om deel te nemen aan activiteiten, een kletspraatje te maken of gewoon een lekker kopje koffie te drinken aan de leestafel.’

Voorbij de bar, aan de noordzijde, zorgt de gele kastenwand voor de warme zonnige uitstraling van de nieuwe huiskamer van het dorp. Vintage meubelen zorgen hier voor een informele, laagdrempelige sfeer, die goed aansluit bij het karakter van het gebouw.

van lobby naar huiskamer

De collectie is geplaatst in bestaande en enkele nieuwe kasten, en is ondersteunend aan de verblijfsplekken voor ontmoeten, leren en ontdekken. Biblionet Drenthe heeft er een maatschappelijk educatieve bibliotheek bij, en geeft de Oringer Stee een nieuw hoofdstuk.

Gerelateerd werk