bibliotheek raalte

Transformatie van retail- naar community-bibliotheek

De bibliotheek in Raalte is compleet getransformeerd van een retail bibliotheek, gericht op boeken, naar een maatschappelijk educatief hart van de gemeenschap, waar iedereen, van jong tot oud, zich welkom en thuis voelt: een echte ‘Huiskamer van de samenleving’.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

De eerste stap in het proces was de interne verhuizing van de backoffice van de bibliotheek van de tweede verdieping naar de begane grond. Woningbouwvereniging Salland Wonen wilde op de verdiepingen appartementen realiseren en op de begane grond was voldoende ruimte vrijgekomen om het kantoor te huisvesten. Bijkomend voordeel is dat er door de directe koppeling van functies een veel efficiëntere werksituatie is ontstaan.

Gastvrij ontvangst

Om de nieuwe functies van de bibliotheek optimaal invulling te kunnen geven is de bestaande indeling grondig aangepast. Je komt binnen in een huiskamer, waar je in een comfortabele zithoek ontspannen een tijdschrift kunt lezen. Of aan de tafel, die sfeervol verlicht wordt door lampen afkomstig van inwoners van Raalte. De achtergelegen wand bevat naast tijdschriften ook een koffiepunt en een info- en activiteitenpresentatie.

De nieuwe ruimte voor de kantoren is de bibliotheek in aangevuld met een kantoor voor welzijn en een spreekkamer, die multifunctioneel inzetbaar is. Het service-eiland voor het terugbrengen en lenen van boeken is aan de voorzijde aangevuld met halfhoge vending-machines, die een aanvulling zijn voor het gebruik van de huiskamer.

Chillen

De hang-out is een ruimte met een gameconsole, een groot televisiescherm en een green-screen. Jongeren komen hier chillen en trekken daarbij het liefst de schuifdeur dicht. Een eigen plek, die de aangrenzende functies niet in de weg zit. Zoals het achter de hang-out gelegen ‘Verwonderland’ voor de jongste jeugd, met een legotafel en andere speelelementen. En de naastgelegen Wize-floor, waar kinderen spelend leren. De community-bibliotheek, een bieb voor elke generatie, wordt de toekomst.

Leven lang ontwikkelen

Tegenover de hang-out is een nieuwe multifunctionele ruimte gerealiseerd, waarbij twee glazen mobiele panelenwanden optimale flexibiliteit geven. De ruimte kan worden verdeeld in een kleinere en grotere ruimte, die tegelijkertijd onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Beide ruimtes leveren gecombineerd een grote afsluitbare ruimte op. En staan alle wanden open, dan kan de ruimte gebruikt worden door alle bibliotheekbezoekers. De ruimte is hiermee geschikt voor alle activiteiten in het kader van een geletterde een digitaal vaardige samenleving en een leven lang ontwikkelen.

Van retail naar couleur locale

De retail bibliotheekinrichting had een herkenbare maar dwingende functionele en esthetische opbouw, waarin de ruimte voor nieuwe functies ontbrak en die niet aansluit bij de gewenste huiselijke en plaats eigen sfeer en uitstraling. De inrichting is echter relatief jong en vanuit duurzaamheid en het financiële aspect was het de wens om zoveel mogelijk meubels en andere interieurelementen, zoals kasten, focuspunten en frieslijsten her te gebruiken. Een opgave die prima past bij onze circulaire benadering van interieurontwerpen.

In de nieuwe inrichting is de focus op de herkenbaarheid van de verschillende werelden losgelaten en hebben de focuspunten nieuwe functies en een nieuwe look and feel gekregen. De harde kleuren zijn vervangen door twee tinten houtdecor en de invulling is gevarieerd. Van een knusse zitnis bij de jongste jeugd, twee studie pc plekken bij de oudere jeugd, zot een informele kastenwand met zitplekken bij de volwassenen. Er is ruimte voor lokale invulling, zoals het speelse kuiken in de zitnis van de jeugd, die verwijst naar de haan van Raalte.

Een ander in het oog springende verandering is de nieuwe vloerafwerking, waarbij de ‘catwalk’ heeft plaatsgemaakt voor vloervelden, waarop en waartussen ruimte is voor verschillende functies. De nieuwe vloer draagt bij aan de informele en laagdrempelige sfeer, evenals de nieuwe second life meubels en accentverlichting, die door Studio Lente vanuit lokale bronnen zijn ingebracht. De inrichting wordt hiermee van, voor en door de inwoners.

Signing

Ook als je verder inzoomt blijkt de lokale verankering van de nieuwe inrichting te worden versterkt in het ontwerp van de signing. Het ontwerp van grafisch vormgever Jochem Koopman is gebaseerd op een patroon met een geabstraheerde boekvorm, aangevuld met stock foto’s uit de landelijke huisstijl. En met speciaal voor Raalte ontworpen picto’s van kenmerkende beelden van Raalte en omgeving. Ze zijn ontworpen door illustratrice Megan de Vos, op basis van door inwoners ingezonden karakteristieke beelden uit Raalte en omgeving.

Het ontwerp voor de signing is doorgevoerd in alle ruimtes van de bibliotheek en in de backoffice. Op de bestaande frieslijsten is een kleiner patroon toegepast dan op de glaswanden van het interieur, waarmee het als het ware een behangpatroon wordt. Ter plaatse van de buitengevel zorgt de signing voor verbinding tussen de beide gevels van de bibliotheek aan weerszijde van de hoofdingang, en een duidelijke herkenbarheid van de bibliotheek. Bij de kantoren is het patroon meer dichtgezet ten behoeve van de privacy.

Informatie over dit project

opdracht

verbouw en herinrichting bibliotheek en backoffice

opdrachtgever

bibliotheek Salland

locatie

Raalte

oplevering

medio 2024

status

opgeleverd

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

Jochem Koopmans / Megan de Vos / Studio Lente

Gerelateerd werk