bibliotheek raalte

De transformatie van een whitebox bibliotheek, gericht op boeken- en leesbevordering, naar een bibliotheek 3.0, waar de nieuwe functies, zoals digitale geletterdheid een plek krijgen. Naast de herinrichting van de publieke ruimte, wordt ook de back-office, met kantoren en het logistiek centrum van de boekverwerking, van de tweede verdieping naar de begane grond verhuisd. Een haalbaarheidsstudie was de eerste stap om te onderzoeken of alle functies op de begane grond zouden passen.

OdV-interieurarchitecten-bibliotheek-salland-raalte-activiteitenruimte-gesloten-enscape

Door een herinrichting ontstaat er meer ruimte voor ontmoeten, leren & ontdekken. De verschillende werelden zijn verplaatst, waarmee er een logische koppeling ontstaat tussen de functies. Zo wordt het huidige leer- en meerplein, een activiteitenruimte die we in 2016 al prominent in de bibliotheek hebben geplaatst, aangepast naar een ruimte voor digitale geletterdheid voor kinderen.

Het is de wens dat kinderen en hun ouders hier zelfstandig kennis kunnen maken met digitale geletterdheid. Het gebruik van technologie is voor veel kinderen vanzelfsprekend, alleen begrijpen ze niet altijd hoe de software in elkaar steekt. Digitaal geletterd zijn is onmisbaar in de huidige samenleving. Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden als kritisch denken, creatief denken, problemen kunnen oplossen, ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.

In de makersplaats worden activiteiten onder de noemer Bieb, Bits & Bots georganiseerd. Een flexibele ruimte nabij de entree maakt deze activiteiten mogelijk en toegankelijk. Ouders en verzorgers kunnen in de zithoek of aan de leestafel wachten en met een tijdschrift en kop koffie of thee verblijven.

Met het vervallen van het leer- en meerplein is het de wens om een grotere en flexibele activiteitenruimte te bouwen. Achterin de bibliotheek, maar in de zichtlijn, maken we een ruimte voor dertig mensen. De ruimte kan door middel van een glazen panelenwand worden afgesloten. Als de ruimte open staat, dan is deze voor iedereen toegankelijk en creëert met meerdere openbare studie- en verblijf plekken.

Met deze herinrichting verandert ook de look&feel van de white box. Het inrichtingsconcept dat, op basis van kennis uit de retail, vanaf 2008 in de provincie Overijssel is gerealiseerd en waarin het boek centraal stond. Kasten en meubels zullen worden hergebruikt, maar de sfeer zal veranderen.

De back-office kan slim en effectief geplaatst op de plek van de voormalige uitbater van maatschappelijke horeca. Toegang voor logistiek en vanuit de bibliotheek zijn goed in het plan verwerkt. De inrichting is op basis van flexwerkplekken, zodat alle medewerkers werkzaam voor bibliotheek Salland hier een werkplek kunnen vinden.

Gerelateerd werk