Bibliotheek Annen

De Bibliotheek Annen is een zogenoemde Vindplaats van Drenthe. Een plek waar bezoekers kunnen ontdekken, ontmoeten, ontspannen en zichzelf ontwikkelen. Eén van de pilotbibliotheken waarin OdV heeft onderzocht hoe invulling te geven aan dit concept.

slide
slide
slide
slide
slide

Vanuit de oude locatie is De Bibliotheek Annen verhuisd naar het voormalige Rabobank gebouw in het dorp. Een ruimte met een brede voorgevel en aan de rechterzijde een langgerekte ruimte naar achteren, met op de kopzijde drie ramen.

Het was de uitdaging om de ruimte prettige verhoudingen te geven. De oplossing hiervoor is gevonden in het maken van een centrale oranje poort, die de ruimte in tweeën verdeeld. Het deel voor de poort is ongeveer even groot als het deel dat naar achteren steekt, waardoor het geheel weer in verhouding komt. Dit wordt nog versterkt door de kopse wand met de ramen een donkere kleur te geven, waarmee de lengte visueel verkort wordt.

Lichte en frisse kleuren maken het een prettige ruimte. De lees- en internettafel, die meegenomen is uit de oude vestiging past goed in het nieuwe beeld.

‘De oranje poort markeert een centrale plek en verdeelt de langgerekte ruimte.’

De Vindplaats

De bibliotheek als ontmoetingsplaats waar mensen zich met elkaar kunnen verbinden: dat is kort samengevat het idee achter De Vindplaats en de praktische uitwerking hiervan in Gieten. Na deze pilot heeft De Vindplaats navolging gekregen in onder meer Oosterhesselen en Annen en tekende OdV interieurarchitecten wederom voor het ontwerp en realisatie.

Historie

De herinrichting van de oude locatie van Bibliotheek Annen was het eerste project dat Benice als zelfstandig interieurarchitect gerealiseerd heeft en het eerste project voor Biblionet Drenthe. We hechten belang aan goede relaties en zijn er trots op dat zij na ruim vijftien jaar nog steeds een tevreden opdrachtgever van ons zijn.

 

Medewerkers werken met plezier in de nieuwe bibliotheken. De ruimtes hebben een andere dynamiek dan voorheen. Het boek is wat meer ondergeschikt geraakt aan de educatieve en maatschappelijke functies van de bibliotheek, maar wordt nog altijd graag geleend en gelezen.

Albert Kraai
Teamleider Biblionet Drenthe

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Biblionet Drenthe

locatie

Kruisakkers 41 Annen

oplevering

eind 2019

vloeroppervlak

150 m2

fotografie

Gerard van Beek

Gerelateerd werk