Bibliotheek Coevorden

In het historische centrum van Coevorden, ligt aan de haven het voormalige arsenaal van Coevorden. De gemeente wenste de pakhuizen te transformeren tot Erfgoedhuis Coevorden: Het Arsenaal. Het complex van vier gebouwen huisvest nu de bibliotheek, de Historische Vereniging, het Stedelijk Museum en het toeristisch informatiepunt. OdV interieurarchitecten heeft de bibliotheek volgens de black-box formule mogen herinrichten.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Bij binnenkomst in Het Arsenaal treffen bezoekers de centrale balie voor kaartverkoop van het museum en de VVV. Met de komst van het Stedelijk Museum is de bibliotheek van twee naar één etage ingekrompen. Er is een lift bijgekomen en een centrale trap naar boven.  Dankzij een Europese subsidie was er ruimte voor een renovatie van het historische pand. Een extra ontwerpuitdaging voor OdV was de vraag hoe je bezoekers van de bibliotheek ook meer achterin het diepe pand weet te trekken. Het Stedelijk Museum werd ingericht door Bureau Caspar Conijn. In gemeenschappelijke overgangsruimtes vonden dit bureau en OdV elkaar in een prettige samenwerking rondom verlichting en visuals.

‘Vrolijke accenten door kleurrijke kindertekeningen en opvallende verlichtingsarmaturen.’

Herkenbare werelden door kleur en licht

De zwarte boekenkasten, die op een vrijwel witte vloer zijn opgesteld tot overzichtelijke kamers, vormen een kenmerkend element van de black-box. De herkenbaarheid van de verschillende ‘werelden’ (zoals Liefde & Leven en Spannend & Actief) wordt verzorgd door een doorlopende gekleurde signing op de kasten. Ook zijn er in iedere wereld grote lampenkappen boven de displaytafels geplaatst. Daarnaast zorgen in het oog springende verlichtingsarmaturen en kleurrijke kindertekeningen in de jeugdwerelden voor vrolijke accenten.

Een krachtige formule

Bij de invoering van de black-box kan gekozen worden tussen de ideale en cosmetische varianten. OdV is erin gespecialiseerd om de kracht en de herkenbaarheid van de formule optimaal te realiseren. Bibliotheek Coevorden is een sprekend voorbeeld van deze formule en werd opgeleverd in 2013. Coevorden was de eerste black-box bibliotheek van Drenthe. Daarna zijn ook nog Borger en Emmen (met de cosmetische variant) ingericht volgens dit Groningse concept in Drenthe.

 

Informatie over dit project

opdracht

ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Biblionet Drenthe

locatie

Haven 4 / Coevorden

oplevering

medio 2013

vloeroppervlak

600 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

KAW Architecten

Gerelateerd werk