Bibliotheek Emmen

In afwachting van een mogelijke verhuizing wil de centrale Bibliotheek Emmen blijvend tegemoetkomen aan de wensen van het publiek. Vanuit het thema ‘onder constructie’ heeft OdV op de huidige locatie een strategische herinrichting gerealiseerd.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Bibliotheek als bouwplaats

Als een speelse geel-zwarte draad loopt het door OdV ontwikkelde concept ‘onder constructie’ door de bibliotheek. De tijdelijke status van het huidige pand is op die manier verbonden met de wens van de bibliotheek om blijvend te vernieuwen en ontwikkelen. ‘Onder constructie’ gaf de ruimte om met goedkopere materialen te werken, zoals pallets. De balie en andere meubels zijn met geel-zwart-gestreept folie beplakt en steigerbuis-meubelen onderstrepen het karakter van een bouwplaats. De boekenkasten zijn hergebruikt en uitgebreid. De non-fictie collectie is in stellingkasten met zes in plaats van vijf planken geplaatst om ruimte te creëren op de vloer. De omvang van de collectie is ongewijzigd. Als verbindend element in de ruimte fungeert een lange zwarte magazijnstelling van de entree tot de verste hoek. Door de lange zichtlijn geeft deze opstelling een ruimtelijk effect. De trap middenin de bibliotheek werd fel geel geverfd om bezoekers naar boven te trekken. Natuurlijk frisgroen vormt een terugkerende kleur in het interieur. De verouderde vloerafwerking van het hele pand is vernieuwd: betonlook gietvloeren en delen van tapijt die daar qua sfeer bij aansluiten. Lichtbruine vlekken op de vloer verwijzen naar zandhopen die zijn terug te vinden op de bouwplaats. Deze uitgelichte plekken zijn voorzien van palletmeubels voor zit- en studieplekken, een podium en een prentenboekentribune. Ook is de bibliotheek overgestapt op led-verlichting. De totale uitstraling van het interieur wordt door Bibliotheekblad getypeerd als ‘Doe-het-zelf in frisse felle kleuren’ (Bibliotheekblad 10, 2019).

‘Een no-nonsens concept in frisse felle kleuren.’

Huiskamer van Emmen

De mystery guest van Bibliotheekblad roemt de ‘no-nonsens’ aanpak van OdV die heeft geresulteerd in een bibliotheek die goed past bij de inwoners van Emmen. Het blad noemt Emmen een prettige verblijfsbibliotheek waar mensen zich thuis voelen. Lokale partnerorganisaties zoals het Taalhuis en Het Gilde Emmen zijn vertegenwoordigd in de bibliotheek. Stichting De Kunstbeweging houdt eveneens kantoor in het pand. Dit is bij de entree direct zichtbaar door het daar gepresenteerde culturele aanbod. In de bibliotheek is meer ruimte gecreëerd voor activiteiten zoals workshops, ontmoeting en debat zonder de collectie te saneren. Ook voorziet de bibliotheek in meer studie-en werkplekken en biedt het leescafé de gelegenheid om juist de stilte te doorbreken. De jeugdafdeling was voorheen verspreid over twee verdiepingen. Die collectie is bij de herinrichting praktisch bij elkaar gebracht op de eerste verdieping en sluit zo aan bij de visie van de bibliotheek op de doorgaande leeslijn.

Gevierde samenwerking

Het is inmiddels de vierde keer dat OdV het interieur van de centrale Bibliotheek Emmen heeft mogen ontwerpen. Door de slimme inzet van middelen weten OdV en de bibliotheek samen vanuit een situatie van relatieve stilstand (wel of niet verhuizen?) keer op keer toch vooruitgang te creëren. In 2004 werd voor het eerst samengewerkt bij de vormgeving van de muziekafdeling op de tweede verdieping. Twee jaar later ontwierp OdV een uitnodigend entreegebied bij de invoering van de zogenoemde zelfservice. In 2012 zijn er plannen voor een mogelijke verhuizing van de bibliotheek. Met het oog op de nabije toekomst werd op de bestaande locatie met een bescheiden cosmetische variant aangesloten bij de black-box retailformule. De mogelijkheid van een verhuizing is in 2018 nog steeds actueel. Om tot die tijd op een goede manier invulling te kunnen blijven geven aan haar maatschappelijke taken, koos de bibliotheek voor een grondige opknapbeurt van het pand aan het Noorderplein. Wederom tekende OdV voor de herinrichting en is de bibliotheek in juni 2019 opgeleverd. De toekomst van de bibliotheek is werk in uitvoering. En dat zie je nu letterlijk terug in de vernieuwde centrale Bibliotheek Emmen.

 

Bezoekers snappen het concept van ‘onder constructie’. Het is een verhaal dat het naar buiten toe goed doet. Het is als bibliotheek best moeilijk om te beslissen over het besteden van gelden aan een verbouwing met een mogelijke verhuizing in aantocht. De publieke opinie gaat mee in het idee van groot onderhoud na 30 jaar. Dat is een goede zet geweest van OdV.

Marchien Brons
Directeur-bestuurder Bibliotheek Emmen

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

de Bibliotheek Emmen

locatie

Noorderplein 101 / Emmen

oplevering

medio 2019

vloeroppervlak

2199 m2

fotografie

Gerard van Beek