Bibliotheek Gieten

De Bibliotheek Gieten is na De Wijk de tweede zogenoemde Vindplaats van Drenthe. Een plek waar bezoekers kunnen ontdekken, ontmoeten, ontspannen en zichzelf ontwikkelen. Een pilotbibliotheek waarin OdV heeft onderzocht hoe invulling te geven aan dit concept.

slide
slide
slide
slide
slide
slide

Een sprong in de tijd

De inrichting van de toenmalige bibliotheek was nog afkomstig uit de jaren ’70. Inwoners van Gieten hebben tijdens een meedenkavond nagedacht over de herinrichting. Op hun verzoek is gekozen voor een flexibele inrichting waardoor inwoners en andere organisaties zelf activiteiten in de bibliotheek kunnen organiseren. Door verschillende ontwerpoplossingen is de bibliotheek nu klaar voor de toekomst. De entree is aangepast en er is een multifunctionele ruimte gecreëerd. Bij binnenkomst ziet de bezoeker meteen een informatiewand en de zichtlijn trekt de aandacht de bibliotheek in richting de gezelligheid. De harde tegelvloer heeft plaatsgemaakt voor een lichte vloer met een loper van kopshout vinyl. In een doosconstructie in de ruimte is een plek voor het Taalhuis en kleine cursussen neergezet. Als er geen activiteiten zijn, dan staan de deuren open en kunnen bezoekers er gewoon doorheen lopen. Zo biedt de ruimte zowel privacy als dat het verbonden is met de bibliotheekomgeving eromheen. De grijze houten plafondbalken zijn behouden en dragen bij aan een sfeervolle ruimte.

‘De gele wand op de jeugdafdeling met tekeningen van een lokale kunstenaar vormt een krachtig statement.’

Samenspel

Dankzij een grote leestafel op wielen is de bibliotheek een echte ontmoetingsplaats waar bezoekers met een kop koffie in gesprek kunnen gaan. De wielen onder de tafel maken het mogelijk om snel en eenvoudig ruimte te creëren voor andere activiteiten. Zo biedt de bibliotheek ruimte voor wel 100 mensen. In de bibliotheek is ook plaats voor de Fabriek: een concept uit de black-box formule dat is voortgezet in de Bibliotheek 3.0. Ook in Gieten is er een plek aangewezen voor de jeugd met een tafel om aan te werken. De opvallend gele wand op de jeugdafdeling is door een lokale kunstenaar met zwart voorzien van frisse tekeningen. Het prentenboekenmeubel is zo ontworpen dat er ook een soort werktafeltjes voor de allerkleinsten zijn geïntegreerd in het meubel. De bibliotheek biedt op deze manier echt ruimte voor jong en oud.

De Vindplaats

De bibliotheek als ontmoetingsplaats waar mensen zich met elkaar kunnen verbinden: dat is kort samengevat het idee achter De Vindplaats en de praktische uitwerking hiervan in Gieten. Na deze pilot heeft De Vindplaats navolging gekregen in onder meer Oosterhesselen en Annen en tekende OdV interieurarchitecten wederom voor het ontwerp en realisatie.

 

OdV interieurarchitecten is een zeer belangrijke partner voor bibliotheken. Kundig, bekwaam, meedenkend en een expert op het gebied van bibliotheekinrichtingen. OdV weet precies wat er speelt.

Albert Kraai
Teamleider Biblionet Drenthe

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Biblionet Drenthe

locatie

Eexterweg 12 / Gieten

oplevering

medio 2019

vloeroppervlak

428 m2

fotografie

Gerard van Beek

Gerelateerd werk