Bibliotheek Hoogezand

De Bibliotheek Hoogezand is een doorontwikkeling van het ontwerp van de Bibliotheek 3.0, waarvan de vestigingen in Appingedam en het in 2018 voor de Beste Bibliotheek van Nederland genomineerde Veendam, de pilotlocaties zijn geweest. De Bibliotheek Hoogezand is in 2022 niet alleen genomineerd voor de prijs, maar met de opgedane kennis en ervaring ook de winnaar!

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Een voorbeeld voor het moderne bibliotheekwerk

Zo omschrijft Rachel van den Hoogen, directeur-bestuurder bij Biblionet Groningen, de nieuwe bibliotheek van Hoogezand, die gevestigd is in het Huis van Cultuur en Bestuur. “De bibliotheek ligt centraal, is goed bereikbaar en er werkt een ervaren, creatief team, ondersteund door tientallen betrokken vrijwilligers." De lijntjes met andere ‘bewoners’ van het Huis van Cultuur en Bestuur (de gemeente, theater Kielzog en de muziekschool) zijn kort. Daardoor weten we elkaar makkelijk te vinden voor samenwerking, bijvoorbeeld voor het populaire Kinderboekenspektakel en of de invulling van het Informatiepunt Digitale Overheid.”

‘De bibliotheek voor ontmoeten, leren en ontdekken, voor, maar vooral ook door de gebruikers.’

In de Bibliotheek 3.0 hebben de maatschappelijke en educatieve functies van de bibliotheek meer ruimte gekregen en zijn ze meer zichtbaar geworden. In Hoogezand zijn aan de pleinzijde de actieve ruimtes, zoals het café, het makerslab, de cursusruimte en de jeugdhoek gesitueerd. Het podium en de cursusruimte delen de ruimte in segmenten, waarmee er meerdere plekken voor verschillende activiteiten ontstaan. Aan de binnentuinzijde zijn de boeken- en studieplekken geplaatst, de zogenoemde luwteplekken. De presentatiewanden, die vanaf de entree in het looppad staan, verbinden de verschillende plekken, maar geven ook ruimte aan presentatie. Vanuit de binnenstraat van het gebouw kom je op een gezellig pleintje, waar bezoekers van de gemeente en de bibliotheek gezamenlijk aan de leestafel kunnen verblijven. Achter in de bibliotheek is De Speelplaats, met alle ruimte voor het jongste kind.

Focus op samenwerking en participatie

Ook buiten de deur werkt de bibliotheek veel samen, onder andere met het onderwijs en met culturele-, zorg- en welzijnsorganisaties. Rachel: "En met de inwoners, natuurlijk! De bibliotheek is niet alleen vóór de inwoners, maar ook ván hen. We ontwikkelen steeds vaker samen met onze leden en andere gebruikers activiteiten. Bijvoorbeeld de Makersclub maakt regelmatig gebruik van ons eLAB en KOMonderwijs verzorgt huiswerkbegeleiding in de bibliotheek. Zo zorgen we samen voor een gastvrije bibliotheek waar altijd wat te doen is en iedereen welkom is om te ontdekken, leren en ontmoeten.”

 

Met een ruime meerderheid van de jurystemmen en als duidelijke winnaar van de publieksjury mag de bibliotheek van Hoogezand zich een jaar lang de Beste Bibliotheek van Nederland noemen. De inrichting van de bibliotheek is functioneel, tijdloos en past bij de bibliotheek van nu.

Juryrapport Beste Bibliotheek

Informatie over dit project

opdracht

interieurconcept, bouwkundige afwerking en inrichting

opdrachtgever

Biblionet Groningen

locatie

Gorecht-Oost 157 / Hoogezand

vloeroppervlak

1118 m2

fotografie

Gerard van Beek / OdV interieurarchitecten

samenwerking

De Zwarte Hond