bibliotheek / hub roden

Hoe kun je nieuwe bezoekers naar de bibliotheek krijgen en zorgen dat de bibliotheek met een sterke nieuwe positie zichtbaar wordt voor alle doelgroepen? Het antwoord op dit vraagstuk wordt gerealiseerd in Roden. Het dorp in het noorden van Drenthe heeft binnenkort een primeur met een bibliotheek + hub. Benice de Vries en Ton Overtoom van OdV Interieurarchitecten vertellen over de plannen en hun rol daarin.

Knooppunt van kennis en ontspanning

Het gebied rondom het busstation in Roden is recent omgebouwd tot een ’busbrink’. Een plein voor de mensen die als ook overstaplocatie voor openbaar en publiek vervoer gebruikt wordt. Deze hub is onderdeel van een netwerk van 55 vervoersknooppunten in de provincies Groningen en Drenthe. Het doel is om deze hubs uit te laten groeien tot sociaaleconomische knooppunten voor dorpen, wijken en de regio.

Daar sluiten de nieuwe bibliotheekfuncties goed bij aan. “Eerder was de bibliotheek voornamelijk gericht op het boek”, vertelt Benice. “Om aantrekkelijk te blijven is het concept van de traditionele bibliotheek flink aan het veranderen. In Roden wordt, in combinatie met de hub, een volgende stap gezet.”  

Meer dan boeken

De nieuwe bibliotheek is meer dan een verzameling boekenkasten. De klassieke uitleenbibliotheek is zich steeds meer gaan richten op de bezoeker. “In 2017 kregen we van Biblionet Groningen de opdracht om twee locaties in te richten volgens het Bibliotheekconcept 3.0, waarin maatschappelijke functies aan de bibliotheek werden toegevoegd”, vertelt Benice. “De bibliotheek werd de plek voor Ontmoeten, Leren en Ontdekken.”  

Naar een Bibliotheek 4.0

Momenteel is OdV Interieurarchitecten onderdeel van de nieuwe stap, richting Bibliotheek 4.0. Met verschillende partijen wordt er gewerkt aan een bibliotheek waarbij de bezoeker nog meer wordt betrokken bij de invulling en het gebruik. “Samen met de hub wordt de nieuwe bibliotheek een plek waar mensen elkaar ontmoeten en kennis delen. Het doel is ook om nieuwe bezoekers op een organische manier in contact te brengen met alles wat de bibliotheek te bieden heeft”, zegt Ton

In de nieuwe inrichting is er onder andere ruimte voor horeca, een Makerslab en een ‘Doe-mee-plein’, waar de Rabobank een balie krijgt, die gedeeld wordt met andere organisaties op het gebied van zorg en welzijn. Studenten, reizigers en andere bezoekers kunnen altijd binnenlopen met vragen, het vinden van informatie of voor een kop koffie met koek.

  scan de qr-code om 3D rond te kijken

Van iedereen, voor iedereen

Ton: “De boeken zijn naar de zijkant geschoven en activiteiten komen centraal te staan. Informatie is dan altijd in de buurt, als er een activiteit georganiseerd wordt. Om goed aan te sluiten hebben we in de voorbereiding om tafel gezeten met Biblionet Drenthe, Provincie Drenthe, gemeente Noordenveld, ondernemers, de cultuursector, en horeca, die in de bibliotheek komt en natuurlijk de bovenburen en omwonenden. Het doel is om drempels weg te halen en mensen te betrekken.”

“In de bibliotheek moet je een fijne plek vinden waar je kunt werken, ontmoeten en ontspannen. De locatie moet een zogenaamde third place worden, een term die door socioloog Ray Oldenburg geïntroduceerd is. De first place is je eigen huis en de werkplek kan gezien worden als de second place”, vertelt Benice.

 

Brink in een bieb

Centraal in de locatie komt een plein: de Brink. Thema’s van de bibliotheek worden gecombineerd met reizen en vervoer. “Zo komt er op één van de wanden een groot ontwerp dat gebaseerd is op pictogrammen die voortkomen uit de hub”, vertelt Benice.

Ton vult aan: “Centraal op het plein komt een ‘Noordenveldkast’, met allemaal informatie over de regio, wat er te doen is in de buurt en waarin bedrijven uit de gemeente Noordenveld zich kunnen laten zien aan de bezoekers.” Het plein vormt de verbinding tussen twee ruimtes. De voorste ruimte krijgt onder andere een horecagelegenheid waar cliënten van Cosis aan het werk gaan. Aan de achterkant komt meer plek voor activiteiten en om rustig een boek te lezen.

Groene entree

Voor mensen die de bibliotheek in Roden kennen zal de entree een verrassende nieuwe plek krijgen. De huidige entree is aan de zijkant van het pand, waar straks een zelfreinigend openbaar toilet komt dat voor iedereen toegankelijk is. “De nieuwe entree wordt verplaatst naar de pleinzijde. Samen met architect Sjoerd Betten van De Architecten van Team 4 hebben we een plan ontwikkeld voor een luifel, die over de hele lengte van de voorgevel geplaatst wordt”, vertelt Ton.

Deze luifel geeft het plein een nieuwe verblijfskwaliteit, waarmee de verbinding met het interieur wordt versterkt. De luifel verlaagd ook de drempel om binnen te stappen. Een uitnodigend gebaar om iedereen die dat wil naar binnen te vragen. De luifel krijgt een groene dakbedekking. Goed voor het milieu en mooi voor de bewoners die boven het pand wonen. Ton benadrukt dat er in het ontwerp en de uitvoering veel rekening gehouden wordt met circulariteit. Zoveel mogelijk materialen worden daarom hergebruikt.

Richting realisatie

“We werken van concept tot realisatie. Het voordeel hiervan is dat we het hele proces begeleiden”, aldus Ton. “Iedereen heeft in zo’n proces een eigen rol en belang. We zorgen ervoor dat alle partijen gelijkwaardig zijn en hun belangen zo goed mogelijk samenkomen in het nieuwe gebouw. We begeleiden het proces, als een soort regisseur”, vult Benice hem aan.

De tekeningen liggen klaar en de plannen zijn, onder begeleiding van OdV Interieurarchitecten, uitvoerig besproken met alle betrokken. De start van de verbouwing van de bibliotheek + hub in Roden is feestelijk ingeluid. We houden jullie op de hoogte van de voortgang van dit project.

Informatie over dit project

opdracht

Verbouw en inrichting bibliotheek + hub

opdrachtgever

Biblionet Drenthe + Gemeente Noordenveld + Provincie Drenthe + Woonborg

locatie

Roden

oplevering

medio 2023

vloeroppervlak

850 m2

samenwerking

De Architecten van Team 4