Bibliotheek Kollum

Met het interieurontwerp voor de bibliotheek en de centrale hal van de Campus Kollum, heeft OdV de verbinding tussen de verschillende ruimtes en functies gerealiseerd middels kleur en terugkerende vormen. Een laagdrempelige ruimte voor het hele dorp.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Verbondenheid tussen school, bibliotheek en dorpshuis

Campus Kollum is het centrum voor cultuur en educatie in Kollum en omgeving. Naast de bibliotheek zijn er twee middelbare scholen en het dorpshuis ‘De Colle’ gehuisvest. De bibliotheek grenst aan de centrale entree, die direct in verbinding met de school staat. Door de open verbinding van de ruimtes is er optimale toegankelijkheid gecreëerd. Inloop van de scholieren in een tussenuur, hangen of studeren in de bibliotheek wordt zo heel gewoon. De kleuren van de inrichting sluiten aan bij de kleuren zoals door de architect, van Manen en Zwart, zijn ingebracht. Hierdoor ontstaat een directe band tussen architectuur en inrichting.

‘Verrijdbare kasten maken ruimte voor wisselende activiteiten in de bibliotheek.’

De centrale hal als ontmoetingsplaats

De leestafels en zitjes in de centrale hal zijn voor alle gebruikers van het pand. De bibliotheekbezoekers vinden er hun krant en tijdschriften. Het functioneert eveneens als foyer na voorstellingen in de theaterzaal of uitloop voor het dorpshuis tijdens een gezellige avond. In de hal is het prettig verblijven, ook dankzij verrijdbare uitnodigende poefs om lekker op te zitten. De bank met hoge rugleuning in de hal zorgt voor een besloten setting in de avond. Overdag is het juist een plek voor een korte bespreking of wachtplek voor een afspraak. De vorm en de kleur van de bank is terug te vinden in de bibliotheek.

De bibliotheek is ingericht volgens het blackbox-concept in een pand met veel ramen, waardoor er weinig kastmuren zijn. De kleur geel is een terugkerend element in de ruimte. In de bibliotheek staan meubels op wielen die qua vorm verwijzen naar de vloer en de wand. Meerdere kasten zijn verrijdbaar waardoor ruimte gemaakt kan worden voor wisselende activiteiten. Bij het raam aan de voorkant van de bibliotheek is middels hoogteverschil in tafels een aantrekkelijk inkijkje gerealiseerd. Hier bevinden zich werkplekken met vaste pc’s, maar ook een soort tribune om voor het raam te hangen. De tribune voor groepsbezoeken wordt veelvuldig gebruikt. Met Campus Kollum is dankzij de verbinding tussen de grote diversiteit aan vorm en functies het kloppende dorpshart van Kollum neergezet.

 

“Ieder ontwerp wordt besproken met het team dat in de betreffende vestiging gaat werken. Zo kan iedereen meedenken over bijvoorbeeld de looproutes en de inrichting van de werkplekken.”

Paulien Schreuder
directeur-bestuurder Bibliotheken Noord Fryslân

Informatie over dit project

opdracht

ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Bibliotheken Noord Fryslân

locatie

Gerrit Bleekerstraat 3 / Kollum

oplevering

eind 2019

vloeroppervlak

515 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

van Manen en Zwart architecten / Design Anders