Bibliotheek Losser

Ontmoeten, leren en ontdekken. Dat zijn de drie pijlers waarop de moderne bibliotheek gebouwd is in het lokale kulturhus van Losser. Nieuwe gezamenlijke functies vragen om een laagdrempelig en flexibel inzetbaar platform. OdV interieurarchitecten heeft met het interieurontwerp vormgegeven aan ruimte voor programmering en actuele ontwikkelingen.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Flexibel en multifunctioneel verzamelpand

In het voormalige gemeentehuis van Losser is ’t Lossers Hoes gerealiseerd. Een kulturhus voor ruim 20 organisaties, waaronder de politie, VVV, RTV Losser en de gemeentelijke organisatie. De Bibliotheek Losser maakt samen met de muziekschool en het welzijnswerk onderdeel uit van Stichting Fundament. Deze stichting is ook gevestigd in ’t Lossers Hoes. Op de begane grond hebben de grote balie, de trouwzaal en de ontvangsthal met gemeentebalies en vergaderruimtes plaatsgemaakt voor de bibliotheek en het centrale ontmoetingsplein. Bij de inrichting van de bibliotheek is gebruik gemaakt van de flexibele ruimtelijke elementen behorende bij het concept van de bibliotheek 3.0. De indeling van de collectie is traditioneel samengesteld. De ruimtelijke kwaliteiten van het voormalige gemeentehuis worden optimaal gebruikt en zijn versterkt door de nodige bouwkundige ingrepen.

‘Flexibele ruimtelijke elementen als basis voor de bibliotheek 3.0.’

Kulturhus met een hart

In samenwerking met D/Dock, die tekende voor de gemeente, heeft OdV een lichte en vriendelijke ruimte ontworpen. Hierin heeft de flexibele multifunctionele wand een op maat gesneden invulling gekregen. De bibliotheek neemt echt een prominente plek in op de begane grond. De leestafel met de tijdschriften bevindt zich in de ruimte bij de VVV. De bibliotheek vormt de bruisende kern van het kulturhus. De trap naar de eerste verdieping is functioneel verkleind en verplaatst. Het Taalpunt is te vinden op de eerste verdieping in het gebied waar alle gebruikers van het pand elkaar informeel kunnen ontmoeten. Een bronzen Dik Trom - gemodelleerd naar het bekende jeugdboeken personage vol streken, maar met een hart van goud - heeft een ereplaats gekregen.

Niet lullen maar poetsen

“Losser: dat is niet denken maar doen, geen woorden maar daden en niet lullen maar poetsen.” Aldus bibliotheek goeroe Marc Deckers in een blog over de aard van Losser. Dit sluit mooi aan op de mentaliteit van OdV interieurarchitecten. Als full service ontwerp- en projectmanagement- bureau heeft OdV een compleet traject doorlopen in Losser. Juist in de beginfase van verkennende gesprekken en het eerste ontwerp is veel winst te behalen. Voor OdV is de Bibliotheek Losser het voorbeeld van hoe een goede samenwerking tussen opdrachtgever, interieurarchitect en uitvoerende partijen kan verlopen. Een optimale samenwerking voor het beste resultaat. De bibliotheek is in januari 2018 opgeleverd en werd een jaar later genomineerd voor Beste Bibliotheek van Nederland!

 

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

de Bibliotheek Losser

locatie

Raadhuisplein 1 / Losser

oplevering

begin 2018

vloeroppervlak

682 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

D/Dock designstudio

Gerelateerd werk