Bibliotheek Schiermonnikoog

Na een jarenlange aanloop kregen het dorpshuis en de bibliotheek van Schiermonnikoog de wind in de zeilen en kon de gewenste ruimtelijke verbinding vormgegeven en uitgevoerd worden. Binnen de bestaande muren heeft een transformatie plaatsgevonden en het gebouw is uitgebreid met een berging voor het dorpshuis. Een mooie upgrade voor een inrichting die nog dateerde uit de jaren zeventig.

slide
slide
slide
slide
slide
slide

Samen met het dorpshuis

In de bestaande situatie was de bibliotheek vanuit de entreehal van het dorpshuis bereikbaar via een kleine gesloten deur. Met het maken van een grote sparing in deze wand en het aanbrengen van een nieuwe gietvloer in het hele gebouw lopen beide functies natuurlijk in elkaar over. Een onopvallend schaarhek achter de wand maakt het mogelijk om de bibliotheek af te sluiten bij feesten en partijen.

Meer ruimte(lijkheid)

Om de verblijfsfunctie van de bibliotheek te kunnen vergroten was het belangrijk dat er meer goed bereikbare ruimte beschikbaar zou komen. In de bestaande situatie bestond de bibliotheek uit een rechthoekige ruimte op de begane grond en een haaks daarop gelegen zolderruimte boven de entree, bereikbaar via een smalle onopvallende trap. De vide was op de verdieping dichtgezet met kasten.  De extra ruimte is gevonden in de tweede zolderruimte, die zich boven het achterste deel van de bibliotheekruimte bevindt.

Om deze ruimte te ontsluiten is een grote vide gemaakt in het hart van de bibliotheek, die de lage ruimte openbreekt. Achter de nieuwe trap, waaronder het terugbrengen en lenenmeubel geplaatst is, maakt een plateaulift de verdieping goed bereikbaar voor mindervaliden.

Naast de trap voert een kastenwand met daarin de Schiermonnikoog collectie de bezoeker mee naar de verdieping. De verbinding met de bestaande verdieping voor in de bibliotheek is vergroot door de wand achter de leestafel opvallend oranje te maken en de balustrade bij de vide vrij te houden. Zo leveren de activiteiten op de jeugdafdeling een bijdrage aan de dynamiek van de bibliotheek.

‘Een bouwkundige ingreep zorgt voor verbinding en dynamiek.’

Lokale verankering

Rechts naast de nieuwe entree is een visual van één van de twee vuurtorens van het eiland te zien. Het even verderop gelegen uitgiftebuffet heeft een rode bekleding gekregen als referentie naar de vuurtoren, en als verbijzondering van het hart van het dorpshuis. In de nieuwe bibliotheekruimte op de eerste verdieping is naast een nachtelijke foto van de vuurtoren Het Eilander Volkslied te lezen. Een toepasselijke aanvulling op de collectie Literatuur en Cultuur.

ING-servicepunt

In de nieuwe inrichting van de bibliotheek is een ING-servicepunt opgenomen, waar bibliotheekmedewerkers klanten helpen met veel dagelijkse bankzaken zoals het openen van een betaal- of spaarrekening of het wijzigen van gegevens. Het is een aanvulling die bijdraagt aan de verankering van de bibliotheek als third place van Schiermonnikoog.

Wat hebben we een mooi resultaat met elkaar neergezet in coronatijd, of misschien wel dankzij. Want omdat dorpshuis en bibliotheek toch dicht waren kon er in korte tijd heel veel gerealiseerd worden. Met dank aan Ton Overtoom voor het creatieve denkproces en de gezellige overtochten. Weer een project waar OdV trots op kan zijn en wij natuurlijk ook.

Paulien Schreuder
directeur-bestuurder Bibliotheken Noord Fryslân

Informatie over dit project

opdracht

verbouw en inrichting

opdrachtgever

Bibliotheken Noord Fryslân

locatie

Torenstreek 18A / Schiermonnikoog

fotografie

Gerard van beek

samenwerking

foto's in het interieur zijn van Johan van der Wielen