Bibliotheek Sneek

OdV interieurarchitecten heeft de totale herinrichting van de bestaande bibliotheek in Sneek gerealiseerd. Het historische pand is goed bewaard gebleven en de tuin rondom het gebouw biedt veel mogelijkheden. Met een botanisch thema is op geheel eigen wijze invulling gegeven aan het concept 3.0. De bibliotheek is pal voor de fameuze jaarlijkse Sneekweek in juli 2018 opgeleverd.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Stadsoase

Stadsbibliotheek Sneek is gevestigd in een oud doktershuis. Het botanische thema van het interieurontwerp verbindt de tuin en het gebouw door groen van buiten naar binnen te brengen. Dit komt onder meer tot uiting in het verrassende vloerontwerp. Zo is een oase van rust en groen gecreëerd in het hart van Sneek. Het bibliotheekconcept 3.0 is toegepast, maar heeft in Sneek echt een eigen gezicht gekregen. Zo is er gewerkt met Fries hout dat de lokale verankering van de bibliotheek zichtbaar maakt. Reliëfs van een lokale kunstenares die reeds in het pand aanwezig waren, zijn op passende wijze geïntegreerd in het nieuwe interieurontwerp. Door het gebruik van een aansluitende kleur muurverf wordt recht gedaan aan deze kunst.

‘Vanuit het botanische thema ontstaat een oase van rust en groen.’

Frisgroene jeugdcollectie

Bij het herschikken van de collectie is aansluiting gevonden bij de ligging van de ruimtes in het gebouw dat bestaat uit verschillende bouwdelen, met ieder een eigen karakter. De jeugdcollectie is nu bijvoorbeeld geplaatst in de zogenoemde tuinpaviljoens. Dit zijn zeskantige gebouwtjes die grenzen aan de tuin aan de achterzijde en aan de grote patio. Het botanische thema komt hier optimaal tot zijn recht doordat onder andere de bruin geschilderde staalconstructie van de puntdaken refereert aan bomen. Gele lampen als een soort grote paardenbloemen sluiten eveneens aan op het thema. Het prentenboeklandschap met browserbakken in combinatie met zitblokken en speeltafeltjes is uitgevoerd in verschillende groentinten. Het biedt ruimte aan groepsontvangsten, maar nodigt ook uit tot spelen. Door de vernieuwde samenwerking met de speel-o-theek staat het te huren speelgoed deels tussen de boeken. Door de zichtbaarheid van deze collectie te vergroten zal het aantal uitleningen toenemen, is de verwachting.

Rust en dynamiek gaan hand in hand

Het Taalhuis is geplaatst in de stille hoek van het gebouw, waardoor deze ruimte naast de cursusruimte ook heel geschikt is om te studeren. De zogenoemde treincoupés bieden hier veel ruimte voor. De publiekscomputers staan juist in de loop, waardoor er levendigheid ontstaat. De kunstuitleen heeft een plek gekregen nabij de koffiehoek. Zo kunnen bezoekers naar kunst kijken en koffie drinken tegelijk. Zo worden verschillende functies op een natuurlijke manier gecombineerd en is zowel ruimte voor rust als dynamiek in de bibliotheek. Passend bij de wensen van bibliotheekbezoekers in deze tijd.

 

Na de herinrichting door OdV interieurarchitecten is nu de hele bibliotheek in gebruik. Het bruist. Overal is de collectie ondersteunend aan de functie en vinden activiteiten plaats. Het klopt gewoon.

Dilly van Empel
manager Bibliotheken Súdwest-Fryslân

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Bibliotheken Mar en Fean

locatie

Wijde Noorderhorne 1 / Sneek

oplevering

medio 2018

vloeroppervlak

1430 m2

fotografie

Gerard van Beek

Gerelateerd werk