Bibliotheek Utrecht Leidsche Rijn

In april 2019 opende de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum in een nieuw gebouw aan het Brusselplein. Voor OdV interieurarchitecten de uitdaging om de bibliotheek volgens het concept van de Bibliotheek 3.0 in te richten: de bibliotheek van ontmoeten, leren en ontdekken zoals werd ontwikkeld met pilot bibliotheken in Veendam en Appingedam.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

De Verrijking

Pal naast station Utrecht Leidsche Rijn bevindt de bibliotheek zich samen met het wijkcentrum in het door architectenbureau Rapp+Rapp ontworpen ‘De Verrijking’. Het pand is een duurzame kubus waar de bibliotheek en horeca de onderste twee bouwlagen beslaan. Op de bovenste etage is het wijkcentrum gesitueerd. Deze cilindervormige verdieping is de opvallende bekroning van het pand. De ‘oculus’ (een rond raam midden op het dak) zorgt voor daglicht tot in het hart van de bibliotheek.

Utrechtse vertaling van een Gronings concept

Het Groningse concept van de bibliotheek 3.0 bleek goed aan te sluiten bij de interieurwensen van de Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum, zo bleek na een bezoek aan Groningen. Zowel Groningen als Utrecht hebben de black-box als uitgangspunt genomen in hun inrichting en collectie indeling. OdV interieurarchitecten heeft een 3.0 ontwerp gemaakt dat aansluit bij de lokale Utrechtse situatie. Leidsche Rijn telt bijvoorbeeld veel jonge gezinnen en daar is in de bibliotheek uitvoerig rekening mee gehouden. Op de begane grond achterin is een speciale plek ingericht voor kinderen van 0-8 jaar genaamd ‘de Speelplaats’. Hier is de collectie van babyboekjes tot eerste leesboekjes geplaatst. De vele zit-en speelplekken bieden alle mogelijkheden voor activiteiten en ontmoeting. Direct rechts naast de entree is ruimte voor zitjes, kranten en tijdschriften. Een hoge lichte plek met goed uitzicht op het bruisende Brusselplein. In deze hoge ruimte komen de presentatiewanden optimaal tot hun recht en zijn grote visuals aangebracht om verschillende plekken uit te lichten. Het biedt ruimte aan verschillende functies, zoals de welkomstwand, narrowcasting met de activiteitenagenda, nieuwe aanwinsten en de zelfservice voor terugbrengen en lenen.

‘Een passend interieurontwerp volgens het concept 3.0 met oog voor lokale identiteit.’

Multi-inzetbare tribunetrap

In de doorloop bevindt zich een grote tribunetrap naar de eerste etage met ruimte voor 70 zitplaatsen. De tribune wordt gebruikt bij voorstellingen, debatten, colleges en optreden. De ruimte rondom de trap kan door middel van een groot theatergordijn worden afgesloten zodat een besloten ruimte ontstaat. Op de eerste etage zijn verschillende presentatiewanden geplaatst. Zo treffen bibliotheekbezoekers bij de trap direct een wand met actuele boeken van collecties op die etage. Hier is onder meer de wereld ‘Verhalen & Zo’ gerealiseerd met lees- en informatieboeken voor 8-12 jaar en ‘het Laboratorium’ voor de leeftijd 12+ met digitale technieken als robotjes en 3D printers voor kinderen. Volwassenen vinden op deze etage de afdelingen ‘Lezen & Genieten’, ‘Kunst & Cultuur’ en ‘Taal & Leren’. Bij de collectie Taal & Leren is door plaatsing van een presentatiewand als roomdivider een semi-besloten studie- en cursusruimte gemaakt. Een grote visual ondersteunt deze functie. Naast de vele zitjes en studieplekken bevinden zich op deze verdieping drie werkruimtes voor bijvoorbeeld activiteiten, groepsontvangsten en vergaderingen.

Een lokaal gezicht

De bibliotheek van ontmoeten, leren en ontdekken heeft in Leidsche Rijn een lokale invulling gekregen door de plaatsing van foto’s uit de wijk op de hoge multifunctionele wand op de begane grond, die onderdeel is van het concept 3.0. De foto’s verbeelden de plek die de bibliotheek wil zijn voor de inwoners van Leidsche Rijn: een ontmoetingsplaats waar bezoekers niet alleen boeken kunnen lenen, maar ook voorstellingen kunnen bezoeken, debatten kunnen voeren en workshops volgen. Dit alles met oog voor lokale identiteit. Overal ruimte om rustig te werken of om te studeren. Kortom, helemaal de bibliotheek van nu, voor later.

 

OdV heeft moedige oplossingen bedacht. De samenwerking is geïnteresseerd en betrokken.

Elza van der Lee
Projectleider inrichting

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

de Bibliotheek Utrecht

locatie

Brusselplein 2 / Utrecht

oplevering

medio 2019

vloeroppervlak

1125 m2

fotografie

Gerard van Beek

Gerelateerd werk