Bibliotheek Utrecht Overvecht
De Utrechtse wijk Overvecht is de wijk met de grootste achterstanden. Met de vernieuwing van het interieur en de technische installatie van het uit 1987 daterende gebouw, kan de bibliotheek de komende jaren invulling gaan geven aan de maatschappelijke opgaven: het terugdringen en voorkomen van laaggeletterdheid, het bevorderen van digitale inclusie en een leven lang ontwikkelen. De wijk kent vele nationaliteiten en het is het streven dat de bibliotheek een laagdrempelige, veilige ontmoetingsplek wordt voor iedereen.
upgrade van een traditionele bibliotheek
De inrichting van de bibliotheek was sterk verouderd en sloot niet meer aan bij deze tijd. In drie maanden tijd is de vestiging getransformeerd van een traditionele uitleenbibliotheek naar een bibliotheek 3.0, waarin de (boeken)collectie ondersteunend is aan de activiteiten die er georganiseerd worden. De functies bevinden zich op en rond een centraal ontmoetingsgebied, dat gemarkeerd wordt door een vloerinlay.
Doe Mee Plein
Bezoekers lopen bij binnenkomst langs een welkomstwand, waarachter zich de leestafel en de koffiebar bevinden. Een geweven karpet geeft de plek een huiselijk karakter. Bij binnenkomst links bevindt zich het ‘Doe Mee Plein’ waar bezoekers informeel ontvangen worden en door medewerkers geholpen worden bij vragen die ze hebben. Met antwoorden, of door ze door te verwijzen naar functies van de bibliotheek, zoals het Taalhuis, of van andere (maatschappelijke) organisaties die op het ‘Doe Mee Plein’ een aanspreekpunt hebben.
multifunctioneel
Naast het Doe Mee Plein, met twee kleinere gesloten spreekkamers, bevinden zich op de vloerinlay de terugbrengen en lenen functies en een grote multifunctionele ruimte, die gesplitst kan worden en van twee kanten toegankelijk is.
Vanaf de zijde van het Taalhuis, waar zich twee extra lesruimtes bevinden, en pc werkplekken langs de gevel. In totaal zijn er 45 werkplekken in de bibliotheek. Met vaste pc’s, maar ook met dockingstrations, waar mensen hun eigen laptop op kunnen aansluiten.
‘Overvecht is de wijk met de grootste achterstand. Daarom is hier veel aandacht voor taal en leren.’
En vanaf de jeugdafdeling, links van de multifunctionele ruimte, met ‘de Fabriek’, een makersplaats in de open ruimte, en de werelden Young en Verhalen & Zo. De multifunctionele ruimte wordt vanaf deze kant gebruikt voor workshops en (huiswerk)begeleiding. Als er geen activiteiten plaatsvinden staat de ruimte open en kan hij door iedereen gebruikt worden.
Achterin de bibliotheek bevindt zich ‘de Speelplaats’ met het thema ‘jungle’. Het stoere en kleurrijke speelelement kan ook als podium gebruikt worden, en worden afgeschermd door middel van doeken. Ouders en verzorgers vinden een plek nabij ‘de Speelplaats’.
locatie
Naast de vestigingen Neude en Leidsche Rijn is Overvecht één van de grotere locaties. Binnen dit project heeft de gemeente Utrecht heeft, als eigenaar van het gebouw, geïnvesteerd in de upgrade van de luchtbehandelings- en verwarmingsinstallatie, de toiletvoorzieningen, en het schilderwerk. Hiermee is het gebruikscomfort sterk verbeterd.
Benice de Vries begrijpt wat een bibliotheek is en nodig heeft. De samenwerking verliep soepel en ontspannen, Benice dacht goed mee en had voor alles creatieve oplossingen, ook bij budgettaire uitdagingen. Het resultaat is licht, ruim, fris en praktisch en oogstte veel waardering bij onze klanten.
Informatie over dit project
opdracht
concept, ontwerp en realisatiebegeleiding
opdrachtgever
de Bibliotheek Utrecht
locatie
Gloriantdreef 1 / Utrecht
oplevering
eind 2020
vloeroppervlak
1375 m2
fotografie
Gerard van beek