Bibliotheek Vathorst-Eemland

Hoe pas je een bestaande bibliotheekinrichting aan naar een bibliotheek van nu, waarin ontmoeting en interactie tussen mensen een centrale rol spelen? In Vathorst was het de wens om meer warmte te brengen in de bestaande architectonische inrichting, waarmee de bibliotheek haar nieuwe rol als huiskamer van de wijk beter kan vervullen.

slide
slide
slide
slide

Jeugd

De inrichting van de bibliotheek was voornamelijk gericht op de jongste kinderen, maar dat sluit niet goed aan bij de middelbare scholieren die op de eerste verdieping vanuit hun school rechtstreeks naar de bibliotheek kunnen. Voor hen is er behoefte aan ontmoetings- en studieplekken. Deze zijn gerealiseerd zijn door een herschikking van de bestaande kasten, waarmee ook een meer logische en natuurlijke indeling van de collectie is ontstaan.  

Ontmoeten

Op de eerste verdieping is een ‘hangplek’ voor de jeugd toegevoegd, maar ook stoere steigertafels op wielen. Een grote bestaande ficusplant is door de toevoeging van vloerstickers in de vorm van een eiland een heuse palmboom voor de jongste kinderen geworden. En voor de volwassenen zorgt een akoestisch voilegordijn, gecombineerd met een rond karpet voor een ontspannen ontmoetingsplek.