Bibliotheek Veendam

De Bibliotheek Veendam is samen met de vestiging in Appingedam de pilot geweest voor het ontwerp van de Bibliotheek 3.0. Een bibliotheek die staat voor ontmoeten, leren en ontdekken. OdV interieurarchitecten heeft een flexibele ruimte ingericht waar invulling gegeven wordt aan de nieuwe taken van de bibliotheek, gericht op educatie en innovatie in combinatie met de collectie.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Nieuwe functies vragen om nieuwe vormen

De bibliotheek is gevestigd in Cultuurcentrum vanBerestyn en moest met het oog op bezuinigingen inkrimpen van twee verdiepingen naar één. Een praktische aanleiding om het concept van de fysieke bibliotheek onder handen te nemen. Een bibliotheekconcept waarmee de bibliotheek van de toekomst aansluit bij actuele thema’s als ontmoeting, digitale diensten en het sociaal domein. Dit brengt nieuwe verschijningsvormen met zich mee, zoals de zelfbedieningsbibliotheek, multifunctionaliteit en samenwerking met partnerorganisaties. Hierin zat de uitdaging voor het ontwerpen van een interieur. Architectenbureau 19 Het Atelier heeft een insteekverdieping gerealiseerd die als het ware tussen de bestaande kolommen hangt. Door het toevoegen van deze verdieping in de centrale foyer vormt de bibliotheek het fysieke verbindende element van het cultuurcentrum.

‘De Speelplaats nodigt dankzij een opvallend prentenboekenmeubel uit tot samen spelen, lezen en ontdekken.’

Flexibele ontmoetingsruimte met functionele hoeken

OdV heeft de bibliotheek ingericht als een flexibele en laagdrempelige ruimte. Het centrale ontmoetingsplein is dankzij het interieur met flexibele inhang eenvoudig om te vormen naar een andere functie. Zo vraagt een workshop, presentatie of expositie om een andere indeling dan een leesruimte of werkplek. Het interieur heeft een frisse uitstraling door de toepassing van duurzaam OSB plaatmateriaal. Bij het verdelen van de diverse functies in de bibliotheek is gebruik gemaakt van de natuurlijke hoeken in de ruimte. Deze zijn ingevuld met o.a. Taal & Leren, de Speelplaats en de Fabriek.

De Speelplaats is een plek waar kinderen spelenderwijs kennismaken met lezen en taal. OdV heeft een opvallend prentenboekenmeubel ontworpen met ruimte om te lezen, spelen en klassenbezoeken. Ook biedt de Speelplaats gelegenheid voor kleine theatervoorstellingen en poppenspel. Het junglethema voor de hele afdeling is ontstaan op basis van dit meubel. Reclamebureau Dizain heeft aan de hand van de ontwerpen de look & feel in vrolijk grafiek ondersteund.

De Fabriek is een laagdrempelige makerspace bedoeld voor iedereen van 0 tot 100 jaar om 21st century skills te ontwikkelen. De Fabriek is in de eerste zichtlijn geplaatst zodat de toegankelijkheid van deze plek geborgd wordt. Groepen kunnen hier in combinatie met de aangrenzende cursusruimte ontvangen worden. Deze plek is gecreëerd door een volledige wand weg te halen waardoor een andere invulling gegeven kon worden aan de ruimte.

Iedere functionaliteit heeft een eigen gezicht gekregen en de verschillende doelgroepen vinden zo hun eigen weg in de bibliotheek. Door het gebruik van de natuurlijke hoeken kunnen activiteiten plaatsvinden zonder dat andere bezoekers van de bibliotheek gestoord worden. De collectie is rond het centrale ontmoetingsplein geplaatst. Daartussenin hebben de verschillende werelden een eigen plek gekregen.

Misschien wel de beste bibliotheek van Nederland

OdV heeft een krachtig ontwerp gemaakt dat overal toepasbaar is. In bibliotheken waar bestaand meubilair hergebruikt wordt of juist bij een compleet nieuwe inrichting. Eveneens kan het ontwerp ingezet worden in combinatie met bestaande white- en blackbox inrichtingen, zoals in Veendam uitgevoerd. Uit metingen van de bibliotheek blijkt dat de verblijfsduur zichtbaar is toegenomen. Waar mensen voorheen ‘even snel’ een boek kwamen lenen, is de verblijfsduur zichtbaar toegenomen naar 20 - 30 minuten tot soms wel drie uur. Zeker ook ouders met jonge kinderen trekken inmiddels een hele middag uit voor een bibliotheekbezoek. De wensen en mogelijkheden van de Bibliotheek Veendam gaan nu hand in hand met de nieuwste ontwikkelingen in de branche. OdV is er dan ook trots op dat de Bibliotheek Veendam in 2018 behoorde tot de finalisten voor titel ‘Beste bibliotheek van Nederland’.

 

Het doel was om met dit concept mensen uit te nodigen om langer in de bibliotheek te blijven. We zien dat met name jongeren en jongvolwassenen de bibliotheek weten te vinden als plek om serieus te studeren. Dit was voorheen niet zo. Het heeft echt te maken met de frisse uitstraling. De bieb is niet meer saai, maar hip.

Alian Spelde
regiomanager Biblionet Groningen

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Biblionet Groningen

locatie

Museumplein 5 / Veendam

oplevering

eind 2017

vloeroppervlak

1033 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

Dizain / 19 het Atelier

Gerelateerd werk