Bibliotheek Veenendaal

De Bibliotheek Veenendaal is gevestigd in cultuurcluster de Cultuurfabriek. Door de invoering van een nieuw inleversysteem ontstond de mogelijkheid om de inrichting van de vrijgekomen ruimte aan te pakken. OdV interieurarchitecten heeft zich bij het interieurontwerp laten inspireren door de aard van het markante pand.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Cultuur als rode draad

Voormalige wolfabriek Hollandia Wol heeft in 2010 plaatsgemaakt voor een opvallend gebouw van architect Jos van Eldonk: de Cultuurfabriek. De buitenkant van het pand is met kleurige stenen gemetseld in een breimotief. Een verwijzing naar de rijke textielhistorie van Veenendaal. Het kunstwerk op de gevel bevat allerlei termen uit de wol fabricage. In de binnentuin tussen het oude gebouw en de nieuwbouw is de grote oude fabrieksschoorsteen behouden. Na restauratie werd de schoorsteen weer herplaatst. De toren is vooral op afstand in de skyline van Veenendaal te zien. Vanuit de afdeling ‘Terugbrengen & Lenen’ in de bibliotheek hebben de bezoekers ook goed zicht op de schoorsteen.

‘Van sobere halruimtes naar sfeervolle verblijfsruimtes door een slimme herinrichting.’

Bouwen met bakstenen

De kleur van de schoorsteen heeft gewerkt als uitgangspunt voor kleurdetails in het interieurontwerp. Op de eerste en tweede verdieping van de bibliotheek heeft OdV kasten ontworpen voor een nieuw ruimte- en tijdbesparend inleversysteem (smartShelf). De inleverkasten zijn zo ontworpen dat het qua uitstraling refereert aan hoe bakstenen gemetseld worden. De kleur verwijst naar de architectuur van het pand. Ook aan de halruimtes zijn nieuwe functies toegekend die aansluiten bij de doelgroep van de betreffende afdeling. De halruimtes waren voorheen primair functioneel van aard en sober qua beeld. OdV heeft deze plekken middels een passend ontwerp omgezet naar prettige verblijfsruimtes met betekenis zoals dat ook op andere plaatsen in de bibliotheek het geval is. Op de eerste verdieping bevindt zich de jeugdafdeling. Hier is een ruimte voor klassenbezoeken gecreëerd. Ook zijn er bijvoorbeeld legotafels voor kinderen geplaatst. Op de tweede verdieping bij de afdeling volwassenen is een cursusruimte ingericht en een inloopruimte om lekker te zitten. Multifunctionele werktafels kunnen hier ook als displaytafels dienen. Kleur trekt op alle verdiepingen van de Cultuurfabriek de aandacht. Warm rood in het leescafé, blauw in het museum, oranje en groen in de jeugdbibliotheek en paars en roze voor de volwassenenafdeling. Na herinrichting van de afdelingen Terugbrengen & Lenen behoort ook hier de soberheid tot het verleden. OdV heeft sfeervolle functionele ruimtes gerealiseerd met in het ontwerp een knipoog naar de kleurrijke historie van Veenendaal.

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

de Bibliotheek Veenendaal

locatie

Kees Stipplein 74 / Veenendaal

oplevering

eind 2017

vloeroppervlak

412 m2

fotografie

Gerard van Beek

Gerelateerd werk