Bibliotheek Winschoten

In Winschoten heeft OdV interieurarchitecten de klassieke black-box bibliotheek heringericht volgens het concept 3.0. Op de plattegrond heeft een herschikking plaatsgevonden met als resultaat een eigen plek en gezicht voor iedere wereld en doelgroep. Ook is veel aandacht voor individuele lees- en overlegplekken waardoor ontmoeten, leren en ontdekken optimaal wordt gefaciliteerd in de Bibliotheek Winschoten.

slide
slide
slide
slide
slide

Verbondenheid

De bibliotheek is gevestigd in cultureel centrum ‘De Klinker’. Een bijzonder pand met een open karakter. Door middel van vides staan de verschillende ruimtes met elkaar in verbinding. De theaterzaal is aan de buitenkant bekleed met houten shingles en geeft een warme uitstraling aan de hoge witte ruimte. Vanwege een herverdeling van het aantal vierkante meters tussen de verschillende organisaties is de de bibliotheek op de schop gegaan. Ook de omvang en de impact van het drukbezochte taalhuis in de gemeente Oldamt vormde aanleiding tot een herinrichting. Hier moest zowel een rustige als zichtbare plek voor worden gecreëerd. De bibliotheek is nu gevestigd op de eerste etage, met uitzondering van het leescafé op de begane grond. De stootborden op de trap naar de bibliotheek zijn voorzien van kleurrijke signing. Net als in bibliotheek Veendam trekt dit direct de aandacht van de bezoeker. Het zijn boekenkaften met teksten die verwijzen naar de verschillende werelden en functies die in de bibliotheek te vinden zijn.

‘Kleurrijke signing op de trap trekt de aandacht direct naar de bibliotheek.’

Historisch Winschoten

De aan de trap grenzende ruimte is een plein met verschillende functies, waaronder de informatiebalie en terugbrengen en lenen. Ook is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten aan de grote stamtafel gecombineerd met de collectie over geschiedenis & regio. Een grote visual van oud Winschoten ondersteund deze collectie. Na contact met de lokale historische vereniging is zorgvuldig een foto van Winschoten gekozen uit het archief. In de tegenoverliggende presentatiewand zijn naast foto’s ook historische attributen geplaatst die uitnodigen om over in gesprek te gaan. Samen herinneringen ophalen aan vervlogen tijden. Ook is hier de collectie grootletterboeken geplaatst. Naast de stamtafel bevindt zich het domein Taal & Leren met kleine spreekkamers in combinatie met een grote afsluitbare cursusruimte.

De Speelplaats

Net als in de Bibliotheek Veendam is voor de jeugd de Speelplaats ingericht. Een uitnodigende, natuurlijk speel- en verblijfsruimte voor kinderen voorzien van een groot opvallend prentenboekenmeubel en een tribune. Het meubel doet een eindeloos beroep op de fantasie van spelende kinderen. Het is een klein dorp in de jungle dat de Speelplaats een heel eigen gezicht geeft: een ware eyecatcher in de ruimte. De vorm van het meubel is een afgeleide van de vorm van het pand. Banken bieden aan volwassenen een prettige zitplaats met mooi uitzicht over de stad.

 

Bij OdV interieurarchitecten denk ik aan ontzorgen. Voor veel bibliotheken is het ontzettend prettig dat OdV ook zaken als de planning en inkoop op zich kan nemen. Ook hoef je in de praktijk weinig uit te leggen vanwege de enorme ervaring met bibliotheken. Benice weet precies hoeveel kasten zij kan plaatsen als ik de collectiegrootte aangeef.

Harry van den Borg
Teammanager facilitaire zaken Biblionet Groningen

Informatie over dit project

opdracht

verbouw en inrichting

opdrachtgever

Biblionet Groningen

locatie

Mr. Meester D.U. Stikkerlaan 251 / Winschoten

oplevering

eind 2019

vloeroppervlak

888 m2

fotografie

OdV interieurarchitecten