Bibliotheek Workum

De Bibliotheek Workum bevindt zich in het oude gedeelte van het voormalige stadhuis. Het grenst aan cultureel ontmoetingscentrum Kultuerhús Klameare. Er is een gezamenlijke toegangsdeur en de foyer van de Klameare is tevens het leescafé van de bibliotheek.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Kleurrijke prints met historische twist

De inrichting van de bibliotheek is geïnspireerd op oude bibliotheekinrichtingen of studiezalen. Zo zijn de kasten de moderne vertaling van klassieke boekenkasten waarin het bovenste vak is gevuld met een print van oud behang. Deze prints werden in vroegere stijlkamers ook toegepast. De kleur van de print verwijst naar de wereld waar de collectie bij hoort. De kasten in de bibliotheek hebben een neutrale basis, die terughoudend is ten opzichte van de architectuur. De subtiele ledverlichting in de kasten laten het interieur sprankelen. Het kleurgebruik en de materialen zijn ingetogen ten opzichte van de historische bouwelementen zoals de schouw en de balken. Op de vloer is een stijlvol visgraat parket gelegd.

‘De subtiele ledverlichting in de kasten laat het interieur sprankelen.’

Retail concept met lokale verankering

In het ontwerp van de nieuwe bibliotheek is ervoor gekozen om de principes vanuit de retail aan te vullen met het werk van plaatselijke kunstenaars en een scheepsbouwer. In de vakken bovenin de boekenkasten zijn bijvoorbeeld kleine kunstuitingen geplaatst. En vanuit de vroegere opkamer, waar de wereld ‘Kids 0-8’ een plek heeft gekregen, lijkt een paars schip zo de grote centrale hal in te varen. Op die manier ontstaat er een eigentijdse lokale binding met het monumentale pand waar OdV met respect mee is omgegaan. In de zomer is de deur onder het bordes geopend. Dit maakt de bibliotheek nog laagdrempeliger voor bijvoorbeeld toeristen. Zij kunnen een vakantiepas aanvragen, een expositie bekijken of in het zonnetje de krant lezen. En zo is iedereen welkom in de Bibliotheek Workum.

Door hun ruime ervaring in de bibliotheekwereld kunnen ze goed adviseren en meedenken als het gaat om het vertalen van de visie en missie in vernieuwende concepten en sferen. Planning, maatwerk én oog voor de financiële mogelijkheden en beperkingen zijn een pré zodat het gewenste resultaat in goede samenwerking tot stand kan komen.

Sytske Atsma
directeur-bestuurder Bibliotheken Mar en Fean

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Bibliotheken Mar en Fean

locatie

Merk 1 / Workum

oplevering

medio 2016

vloeroppervlak

280 m2

fotografie

Gerard van Beek