Bibliotheek Oosterhesselen

In Oosterhesselen is de lokale bibliotheek verhuisd naar het Esdal College. Aan OdV interieurarchitecten de vraag een interieur te ontwerpen waar beide organisaties in verenigd zijn. Kenmerkend voor de werkwijze van OdV is respect hebben voor wat er is en de kwaliteit ervan. In Oosterhesselen is dit terug te zien door het bekrachtigen van een bestaande muurschildering met een daarop aansluitend interieurontwerp.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Een sprong in de tijd

Met name de oude vleugel van het gebouw is gemoderniseerd. De klaslokalen zijn aangepast aan de huidige eisen op het gebied van klimaat, hygiëne en veiligheid. Zo zijn er nieuwe vloeren gelegd. De kleur van de vloer wordt als het ware het lokaal mee ingenomen waardoor een speels effect ontstaat. In de hal van de school bevindt zich een muurschildering uit 1955 van de Rotterdamse schilder Alfred van Werven. De kunstenaar voorzag verschillende schoolgebouwen van grote muurreliëfs zoals bij (inmiddels gesloopte) scholen in Assen en Stadskanaal. De kleuren van de schildering zijn een uitgangspunt geweest in het interieurontwerp. Na de verbouwing heeft het werk een prominente plek in de hal gekregen.

‘Laagdrempelig toegang tot leesplezier voor scholieren en dorpelingen.’

Samen sterk voor taalontwikkeling

Leerlingen lopen vanuit de kantine zo de bibliotheek in. Dit maakt de bibliotheek tot een centrale plek in het pand. Bezoekers van de bibliotheek komen eveneens binnen via de school. In de gemeente Coevorden is één op de negen mensen laaggeletterd. Ook op deze vmbo-locatie komen leerlingen die moeite hebben met lezen. School en bibliotheek kunnen nu samen inzetten op taal en lezen. Met leesplezier voorop, dat begint al bij het BoekStartuurtje voor de allerkleinsten. Het interieur sluit aan op de gezamenlijke ambities van de bibliotheek en de school.

 

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Biblionet Drenthe / Esdal College

locatie

Beatrixlaan 14a / Oosterhesselen

oplevering

eind 2019

vloeroppervlak

50 m2

fotografie

Gerard van Beek