Jacklab bibliotheek Assen

JackLab is het digitale laboratorium van ‘Professor Jack’ in de Bibliotheek Assen. OdV interieurarchitecten heeft een onderscheidende ruimte gerealiseerd waar geëxperimenteerd wordt met de nieuwste technische snufjes zoals een 3D-printer en een lasersnijder.

slide
slide

Razendsnelle ontwikkelingen

Vanuit Bibliotheek Assen kwam de vraag aan OdV om op korte termijn een ontwerp te maken voor en de realisatie te begeleiden van het innovatieve JackLab. OdV wist vanwege een snelle beschikbaarheid deze vraag te beantwoorden met een passende ontwerpoplossing die aansluit bij de bestaande vormgeving. Een ruimte die zichtbaarheid geeft aan deze nieuwe labfunctie van de bibliotheek en toegankelijk is voor iedereen. Niet gekoppeld aan de collectie, maar met een zelfstandige positie in de bibliotheek.

Opvallend geïntegreerd in de ruimte

OdV heeft het ontwerp van JackLab in kleurstelling aan laten sluiten bij het bestaande interieur, maar het materiaalgebruik geeft uitdrukking aan de eigen wereld van deze innovatieve plek. In plaats van de wengé houtprints zijn stoere betonplex platen toegepast. Er zijn drie grote tafels met stroomvoorzieningen geplaatst om schoolklassen te ontvangen. Een narrowcastingscherm maakt het mogelijk om informatie te delen en aan tafel presentaties te geven. De kunststof stoelen stralen uit alsof ze zomaar 3D geprint zouden kunnen zijn. De opvallende fotobeelden van Professor Jack maken het JackLab helemaal af. Het JackLab is goed zichtbaar vanaf de straat en bij binnenkomst als nieuwe functie van de bibliotheek. Een ruimte die enigszins afgesloten is en toch heel toegankelijk oogt.

‘Een innovatieve eigen wereld voor experiment’

Digitale broedplaats

Het JackLab is een hightech-proeftuin geworden en ook buiten openingstijden van de bibliotheek een broedplaats voor talentontwikkeling. JackLab werd opgeleverd in september 2016 om in de voortdurend veranderende digitale wereld ruimte te bieden aan creativiteit en experiment. Een uitdagende makerspace voor het leren ontwerpen en realiseren van nieuwe dingen.

“Drie reden voor mij om samen te werken met OdV: het snel kunnen schakelen met elkaar, het ondersteunen van lokaal ondernemerschap dat voor mij persoonlijk erg belangrijk is en een scherpe prijs.” 

Hanneke Bruggeman
directeur DNK

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

de Bibliotheek Assen

locatie

Weiersstraat 1 / Assen

oplevering

medio 2016

vloeroppervlak

200 m2

fotografie

Gerard van Beek

Gerelateerd werk