Jouw.buzz

Het ontwerp en de realisatie van de digibuzz zijn in een zeer kort tijdsbestek uitgevoerd. Na het uitwisselen van referentiebeelden met Biblionet Drenthe hebben we een dynamisch ontwerp gemaakt, waarbij het oranje lint dat aan de buitenkant om de bus gewikkeld is, naar binnen loopt en uitkomt in de kop van de ruimte, die geheel oranje is en waar de 3D printers staan. De lijnen in de bus zijn voorzien van led verlichting, waardoor het interieur tot leven lijkt te komen als een pulserend organisme.

 

 

slide
slide
slide

Digitale geletterdheid voor iedereen

Drenthe is een provincie met veel kleinschalige dorpen en woonkernen. Een ideale omgeving voor een mobiel leslokaal om digitale ondersteuning aan te bieden voor ieder dorp. Jouw.buzz is bedoeld om activiteiten uit te voeren bij scholen en in woonkernen waar geen bibliotheekvestiging is of waar de digitale voorzieningen ontoereikend zijn. In jouw.buzz zijn o.a. laptops, tablets en WiFi aanwezig. Daarnaast bevat jouw.buzz een 3D-printer, een lasercutter en diverse andere moderne apparaten voor experimenten.

Uitnodigend oranje

Na het uitwisselen van referentiebeelden heeft OdV een ontwerp geschetst dat in mei 2016 is opgeleverd. Een oranje lint omwikkelt de bus en loopt door naar binnen waar het uitkomt in de kop van de ruimte die geheel oranje is en waar de 3D-printers staan. De lijnen in de bus zijn voorzien van ledverlichting die van kleur kan veranderen. Het interieur lijkt zo tot leven te komen als een pulserend organisme. Een uitnodigend ontwerp om met veel energie te werken aan de digitale geletterdheid van Drenthe.

Flexibiliteit

De afgelopen jaren heeft Jouw.buzz een aantal keren een gedaanteverwisseling ondergaan. Nieuwe vraagstukken en actuele ontwikkelingen vragen om een andere vormgeving van de bus. Zo wordt de bus in 2020 ingezet met een programmering rondom 75 jaar vrijheid. Nieuwe bestickering aan de buitenkant, maar met de bestaande vormgeving van OdV aan de binnenkant aangevuld met tentoonstellingspanelen.

 

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Biblionet Drenthe

locatie

Assen

oplevering

medio 2016

vloeroppervlak

18 m2

fotografie

Gerard van Beek

Gerelateerd werk