Kulturhus De Spil Nieuwleusen

In Kulturhus de Spil in Nieuwleusen zijn onder meer de Bibliotheek Nieuwleusen, het Agnieten College, de sporthal en een breed scala aan lokale organisaties gevestigd. OdV interieurarchitecten heeft hier de centrale ontmoetingsruimte, de kantine van de school en de bibliotheek ingericht. Het interieur vormt de verbinding.

slide
slide
slide

Multifunctioneel

Het kulturhus is gevestigd in een voormalig Rabobank-gebouw. In het pand komen verschillende functies en partijen samen met de ambitie om de spil te zijn waar Nieuwleusen om draait: een laagdrempelige ontmoetingsplek met activiteiten evenementen gericht op sociale cohesie en het gemeenschapsgevoel.

Het Agnieten College is een kleinschalige school en biedt in Nieuwleusen alle leerwegen van het vmbo, havo en atheneum. Het is een overzichtelijke en gezellige school met een sportief karakter.

‘Kleurgebruik en materiaalstellingen creëren onderlinge samenhang in de ruimte.’

Onderlinge verbondenheid

Het interieurontwerp voor Kulturhus De Spil is gemaakt in samenwerking met LKSVDD Architecten en betreft het entreegebied op de begane grond. Dit gebied bestaat uit het café, de ontvangstruimte,  de aula van de school en de bibliotheek. Het kleurgebruik en de materialisering hebben we op elkaar afgestemd waardoor er een samenhangend geheel gecreëerd is. Samenwerking wordt gestimuleerd en barrières worden opgeheven. Met moodboards hebben de docenten ook bijvoorbeeld zelf input geleverd voor het interieur. Een manier van betrokkenheid creëren die past bij de werkwijze van OdV en tevens voorziet in het verzamelen van waardevolle praktische gebruikersinzichten.

Synergie

Het Kulturhus-concept biedt de bibliotheek de mogelijkheid om een diepgaande relatie met het onderwijs aan te gaan. Bibliotheek en school zoeken aansluiting met de lesprogramma’s en de mogelijkheid om met zoveel mogelijk nieuwe middelen te experimenteren. Het grand café in het kulturhus is op de begane grond te vinden tussen de boeken van de bibliotheek, de leerlingen van het Agnieten College en de energie van sportieve dorpelingen. Het café is ruim en sfeervol. Door de glazen gevel hebben gasten uitzicht op het buitengebied van de Spil. Rechtdoor lopend komen bezoekers in de bibliotheek. Rechts van de ingang bevinden zich de school en diverse sportzalen. Op de eerste verdieping bevinden zich verschillende overlegruimtes en sportzalen. Kortom, voor iedereen is er een plek in het kulturhus.

 

Er is echt een klik met Ton en Benice. Ze denken mee, staan open, luisteren goed, halen de vraag echt op en het werkt prettig voor wat betreft de opvolging van het ontwerp.

Frederique Westera
directeur-bestuurder de Bibliotheek Salland

Informatie over dit project

opdracht

Interieurconcept, bouwkundige afwerking en inrichting

opdrachtgever

Stichting Kulturhus De Spil / de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen / Agnieten College

locatie

Koningin Julianalaan 10 / Nieuwleusen

oplevering

medio 2018

vloeroppervlak

1125 m2

fotografie

Ronald Tilleman

samenwerking

LKSVDD architecten

Gerelateerd werk