Leer en Meer Plein bibliotheek Raalte

De Bibliotheek Raalte wil een plek zijn waar iedereen terecht kan om kennis en vaardigheden te ontwikkelen om mee te kunnen komen in de huidige samenleving. Het door OdV interieurarchitecten ontworpen Leer en Meer Plein biedt een aantrekkelijke ruimte voor o.a. leren lezen, schrijven, rekenen, het opdoen van digitale vaardigheden en kennis op het gebied van werk, geld en gezondheid.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Nieuwe functies in een opvallend vertrouwd jasje

Om de nieuwe functies in de bibliotheek letterlijk ruimte te geven, is de collectie gesaneerd. Hierdoor was het mogelijk om in de bibliotheek vrijstaande kasten te laten vervallen. De Bibliotheek Raalte is ingericht volgens het white box-concept. Frontale presentatie en focuspunten op de wanden zijn kenmerkende items van dit concept. Dit is in stand gehouden en aangevuld met een nieuw element. Een in het oog springende glazen ruimte met een geheel eigen(wijze) look.

‘Het kenmerkende white box-concept aangevuld met een nieuw element.’

Open voor ontmoetingen

Om de nieuwe ontmoetingsruimte laagdrempelig en toegankelijk te maken, is gekozen voor denim in combinatie met bamboehout, dat een warme uitstraling heeft. De schuifwanden in de afsluitbare glazen ruimte maken het mogelijk om besloten bijeenkomsten voor kleine groepen te houden. Als de ruimte niet geprogrammeerd is, kunnen klanten er dwars doorheen lopen naar de achtergelegen collectie en hem gebruiken als werk- of studieruimte.

De ruimte is opgebouwd uit een systeem van panelen in een grid, waarbij transparante glasdelen afgewisseld worden met dichte delen die verschillende invullingen kunnen hebben. Er hangt een whiteboard met poefjes ervoor voor brainstormsessies en een gestoffeerde nis met krukken nodigt uit tot één op één overleg. Een kast met een digiboard kan gebruikt worden voor presentaties en onderricht. Akoestische panelen werken geluidsabsorberend en verzachten de ruimte.

Op het ‘vloerkleed’ dat groter is dan de glazen ruimte, staan stoelen met werkbladen en elektra- en data aansluitpunten zodat bezoekers hier informeel kunnen werken. Twee fauteuils met een hoge rug staan klaar voor overleg onder vier ogen. De nieuwe ontmoetingsruimte sluit aan op de catwalk met de leestafel, waardoor een optimale integratie met de bestaande bibliotheek ontstaat. Een uitnodigende plek om te leren en nog zoveel meer. Het concept van het Leer & Meer Plein heeft een basis gevormd voor het ontwerp passend bij de ontwikkeling van de Bibliotheek 3.0 in o.a. Veendam en Appingedam.

 

Ton en Benice zijn in staat gebleken om mee te bewegen met ontwikkelingen in de branche. Waar eerst de bibliotheekformule de inrichting dicteerde, zie ik dat dit meer wordt losgelaten. Prettig hoe OdV hier mee omgaat.

Frederique Westera
directeur-bestuurder de Bibliotheek Salland

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

de Bibliotheek Salland

locatie

Passage 6 / Raalte

oplevering

begin 2017

vloeroppervlak

875 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

Rijnbrinkgroep