anno zwolle

Het project ‘ANNO museum in de maak’ is in veel opzichten bijzonder. Nadat in 2017 een brand in één van de stijlkamers het hele interieur van het monumentale Drostenhuis aan de Melkmarkt in Zwolle met een laag roet bedekte, lag er een grote restauratieopgave. Om er een nieuw museum in te kunnen realiseren moest het interieur compleet gereinigd en vernieuwd worden. Een unieke kans voor onderzoek en een nieuwe fase in de geschiedenis van het gebouw.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

De locatie waar ANNO gerealiseerd wordt bestaat uit vier verschillende elementen. Twee monumentale bouwdelen, die verbonden worden door een nieuwbouw uit de jaren 90 van de vorige eeuw, en een grote stadstuin, die van de straat gescheiden wordt door een historische muur. Het nieuwbouwdeel bestaat zelf ook uit drie delen. Aan de Melkmarkt bevindt zich aan de linkerzijde een zwart bakstenen volume met vier lagen, een kelder, twee expositievloeren en een tweede verdieping onder een gebogen stalen dak. Aan de rechterzijde een contrasterend glazen volume, met dezelfde kelder, en twee expositievloeren. Achter deze hoge volumes aan de Melkmarkt is een laag paviljoenachtig bouwdeel dat grenst aan de tuin. Rechts naast de nieuwbouw bevindt zich aan de Melkmarkt het Drostenhuis, dat bestaat uit een compilatie van bouwdelen, die in de loop van de geschiedenis (aan)gebouwd zijn. Aan de achtergelegen Voorstraat staan naast de stadstuin de monumentale gebouwen die samen ‘De Gouden Kroon’ vormen. Ze zijn intern met elkaar verbonden en aan de zijde van de nieuwbouw gladgestuukt, als waren ze één gebouw.

In het nieuwe 'ANNO, museum in de maak', gaat over het ontsluiten van de geschiedenis van Zwolle en omgeving. Er worden verhalen verteld over de geschiedenis en hoe deze van invloed zijn op vandaag en hoe we vandaag naar die geschiedenis kijken. Door de publieksfunctie van het Historisch Centrum Overijssel en de afdeling Archeologie van de Gemeente Zwolle binnen de muren van dit bijzondere complex te halen, ontstaat er een unieke plek in de stad waar de geschiedenis ontsloten wordt en van waaruit bezoekers de stad in al haar gelaagdheid kunnen gaan ontdekken. Die gelaagdheid hebben wij samen met de architecten van Team 4 als uitgangspunt genomen om de vele ontwerpbeslissingen, die binnen een opgave als deze genomen moeten worden, aan op te hangen.

herkenbare bouwdelen

In het aan de buitenzijde van de nieuwbouw herkenbare zwarte volume waren de meeste wanden aan de binnenzijde wit van kleur, evenals de plafonds. Het interieur ervan liep hiermee door in het glazen volume ernaast. Het achter het noodtrappenhuis gelegen volume met toiletten en lift had een rode kleur. Om het onderscheid tussen de nieuwbouw en de monumentale panden aan de voor- en achterzijde krachtiger te maken, hebben we de buitenzijde van het zwarte volume in het interieur ook zwart gemaakt. De grote openingen op de begane grond en de verdieping aan de halzijde zijn verkleind, en de hele wand is bekleed met akoestisch petfelt, met een gestileerd patroon van de stadsplattegrond van Zwolle. De gevels van het glazen volume strekten zich op drie zijden van de tweede verdieping uit tot de begane grond, waardoor je de eeuwenoude gevel van het Drostenhuis alleen maar door het glas heen kon bewonderen. We hebben de glaspui op de begane grond vrijwel geheel weggehaald, waardoor bezoekers in de hal rechtstreeks contact met de geschiedenis hebben.   De achtergevels van de panden aan de Voorstraat waren met de komst van de nieuwbouw, en de in die tijd aangebrachte stuclaag, onherkenbaar geworden. Je had vanuit de nieuwbouw niet het gevoel dat je naar een historisch gebouw keek. We hebben het 'melkmeisje' dat vroeger in de achterin de achtergevel toegang gaf tot de tuin, teruggeplaatst. En het grote raam dat in her pand ernaast aanwezig was is teruggekomen in de vorm van een ingebouwde vitrine. Ook de twee panden van de Voorstraat waren in het interieur met elkaar versmolten. Witte wanden en een blauwgrijze vloerbedekking maakten het tot één geheel. In de nieuwe situatie hebben we de afwerkingen van vloeren, wanden en plafonds in de twee bouwdelen een eigen karakter gegeven. Een meer klassieke uitstraling in het deel waar zich het prachtige trappenhuis bevindt. En een iets modernere uitstraling in het pand ernaast.

Er is zoveel over dit project te vertellen, dat deze tekst in de komende weken verder aangevuld gaat worden.  

Informatie over dit project

opdracht

Interieurconcept, restauratie en verbouw ANNO

opdrachtgever

gemeente Zwolle

locatie

Melkmarkt 41 / Zwolle

oplevering

medio 2022

vloeroppervlak

3500m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

de architecten van Team 4

Gerelateerd werk