Lefier Stadskanaal

Op vier locaties van woningbouwvereniging Lefier heeft OdV interieurarchitecten een interieurconcept geïntroduceerd dat bestaat uit een circulaire kantoorinrichting met oog voor flexibiliteit en kostenbesparing. OdV heeft de verschillende kantoren ingericht volgens het concept ‘bij Lefier aan tafel’ en zo een duurzaam verbindend thema tussen de locaties gerealiseerd.

slide
slide
slide
slide

Vergroening

In Emmen en Hoogezand heeft een herinrichting van de bestaande kantoorlocaties plaatsgevonden. In Groningen werd een nieuwe locatie betrokken buiten de binnenstad in een deel van het Enexis-gebouw op het Europapark. Dit pand uit 1975 baarde destijds opzien door de inrichting met grote inpandige tuinen. De inrichting met plantenwanden, glazen daken en een atrium is gebleven. Inmiddels is het een bedrijfsverzamelpand waar flexibel en kostenbesparend gewerkt kan worden. In Stadskanaal is een oude basisschool uit 1954 in gebruik genomen als kantoor. Het pand was al eigendom van Lefier, maar lastig om te verhuren. Door zelf het pand te betrekken is zowel een huurbesparing als het behoud van dit historische pand gerealiseerd. Grenzend aan dit kantoor is een speels ingerichte wandeltuin aangelegd waar medewerkers en klanten van Lefier kunnen genieten van het groen. Alle panden zijn duurzaam opgeknapt door middel van bijvoorbeeld nieuwe verwarming, grijswatersystemen en duurzaam isolatiemateriaal van oude jeans. Ledverlichting en zonnepanelen dragen eveneens bij aan het verminderen van het energieverbruik. ‘Ontmoetingstafels van duurzaam massief hout in huisstijlkleuren’

Eenheid in verscheidenheid

De uitdaging voor OdV dus om te zoeken naar een verbind element tussen deze totaal verschillende locaties, de klanten en de medewerkers en de frontoffice en de backoffice. Het concept ‘bij Lefier aan tafel’ roept associaties op met huiselijkheid, ontmoeting en laagdrempeligheid. Voor alle kantoorfuncties is in het interieurontwerp een tafel aangewezen. Denk hierbij aan een ontvangsttafel bij binnenkomst, een gezamenlijke lunchtafel en vergadertafels. De kantoren zijn ingericht met de frisse felle kleuren uit de huisstijl van Lefier. In alle vestigingen komen dezelfde wanden, vloeren, stoelen en tafels terug. Alle tafels die te maken hebben met ontmoeten zijn uitgevoerd in duurzaam massief hout en gebeitst in de huisstijlkleuren van Lefier. De tafels zijn voorzien van duurzame pet felt stoelen. De zitting van deze stoelen is gemaakt van gerecyclede PET-flessen die zijn omgezet in een zacht en sterk viltmateriaal. De frames zijn in bijpassende kleur gespoten. Een groot deel van het overige meubilair is bestaand of gerefurbished. Zo heeft OdV de vier uiteenlopende locaties een gelijkwaardige plek aan tafel gegeven met oog voor de lokale eigenheid van de panden, medewerkers en klanten. Een duurzame verbinding om samen op te bouwen.      

Tijdens sessies met gebruikers weet Ton de betrokkenen te enthousiasmeren door concreet te benoemen wat er gaat gebeuren en geeft zijn expertise vertrouwen in een goede afloop.

Rens Stokvis
consultant Stokvis Organisatieadvies

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Woningbouwvereniging Lefier

locatie

Verlengde Brugkade 1 / Stadskanaal

oplevering

medio 2018

vloeroppervlak

770 m2

fotografie

Gerard van Beek