Terra MBO Emmen

In de oudste woonwijk van Emmen bouwt Terra Emmen een nieuwe school. De wijk  Noordbarge is van oorsprong een zelfstandig dorp met een unieke uitstraling door fraaie brinken en boerderijen. Samen met Wind Architecten Adviseurs heeft OdV interieurarchitecten de aanbesteding voor deze groene school gewonnen met een ontwerp dat refereert aan de Drentse brink en hunebedkeien in de omgeving.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Het Drentse landschap

Op de nieuwe locatie aan de Huizingsbrinkweg zullen leerlingen van het vmbo-groen en het Groene Lyceum gebruik maken van hetzelfde pand. Architect Sjoerd Betten van Wind Architecten Adviseurs heeft een duurzame school ontworpen met de vorm van het oude brinkdorp en keien uit het Drentse landschap als uitgangspunt. Het hoofdgebouw bestaat uit twee ‘keien’ die door een aula met elkaar worden verbonden. Een derde kei wordt gevormd door een kas achter op het schoolterrein. De bouwmaterialen zijn gerelateerd aan de omgeving. Zo worden dezelfde bakstenen toegepast als waarmee de huizen om de school zijn gebouwd en sluit de zwarte gevelbekleding aan bij de zwarte schuren in Barger Es. De school is voorzien van zonnepanelen, warmtepompen en een natuurlijk sedumdak. Dit is een dak bedekt met sterke vetplantjes die goed bestand zijn tegen droogte en natte periodes. De planten hebben weinig onderhoud nodig, werken zowel warmte- als geluidsisolerend en trekken vlinders en bijen aan. Het interieurontwerp van OdV is eveneens geïnspireerd op de brink en het landschap van de Barger Es. Zo is ook binnenin de school de karakteristieke dorpse omgeving voelbaar en vertaald naar een hedendaags onderwijslandschap.

‘Een hedendaags onderwijslandschap in een karakteristieke dorpse omgeving.’

Meekleuren met de seizoenen

In het interieurconcept van Odv wordt middels kleur een onderscheid aangebracht in de verschillende onderwijsniveaus. Het kleurgebruik is gekoppeld aan de sfeer van de vier seizoenen; een verwijzing naar het groene karakter van het geboden onderwijs. Zo is de werkplaats voorzien van herfsttinten en doet de begane grond voor het vmbo denken aan lentekleurige bloemenvelden. Het Groene Lyceum heeft groene zomertinten en de bovenverdieping is winters blauw gekleurd. Het centrale leerplein wordt de brink genoemd. Hier zijn de leslokalen aan de buitenkant geplaatst. Overal in de school zijn keien terug te vinden. Blokken in blauw, groen en aanverwante kleuren geven de diverse ruimtes krachtige accenten. De wanden zijn aaibaar gemaakt, wat een prettige tactiliteit toevoegt aan de ruimtes. De vloer is voorzien van grijs tapijt met donkergrijze afwerking. Hoge plafonds in lichte afgeleide kleuren zorgen voor een ruime uitstraling. Met ingang van schooljaar 2020-2021 wordt het schoolgebouw in gebruik genomen.

 

OdV heeft bij het uitwerken van de ontwerpen goed geluisterd naar de leerlingen en personeel. Door de ervaring en deskundigheid is de inrichting ook binnen het budget en planning gerealiseerd. Zo is het gebouw een inspirerende leeromgeving geworden waar we allen trots op zijn.

Frank Meijer
adviseur huisvesting en faciliteit bij Onderwijsgroep Noord

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Onderwijsgroep Noord / Wind Design & Build

locatie

Huizingsbrinkweg 9 / Emmen

oplevering

medio 2020

vloeroppervlak

8500m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

WAA architecten

Gerelateerd werk