Kunstcluster Stadslyceum Groningen

Het Kunstcluster van Stadslyceum Groningen zo vormgeven dat het zowel een ingetogen als inspirerende lesruimte voor leerlingen en docenten wordt, dat was de opdracht voor OdV interieurarchitecten. De oude onderwijsruimtes voldeden niet langer en de ruimte had de potentie om er een lesruimte aan toe te voegen. Daarnaast was extra opbergruimte, licht en ruimte gewenst. TEAM 4 architecten tekende het bouwkundig ontwerp. OdV voegde hier de inrichting en materialisatie aan toe met als resultaat meer ruimte, kleur en functionaliteiten voor hedendaags kunstvakonderwijs.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Bijzonder blauw

Het Kunstcluster is gevestigd in het oude deel van het gebouw met een soort ingetimmerde zolder: een insteekverdieping met computers voor de leerlingen om te ontwerpen. Wat opvalt, is de vorm van deze ruimte: het lijkt net een klein huisje. OdV heeft dit met kleur meer uitgelicht waardoor het huisje in de ruimte lijkt te zweven en alle ruimtes met elkaar verbindt. Hiervoor is dezelfde kleur blauw gebruikt als in het studiecentrum van het Stadslyceum. Een bijzondere tint zoals terug te vinden in het Rijksmuseum. Ook de plafondplaten zijn voorzien van deze kleur blauw. Voor het Kunstcluster heeft OdV eveneens de werkbanken en werktafels ontworpen. De hal is voorzien van een lange prikbordwand om werk van de leerlingen op te hangen en vitrines met verlichting nodigen uit om te exposeren en bewonderen.

‘Een blauw zwevend huisje verbindt de verschillende onderwijsruimtes’

Opbergen is de kunst

De wens van de kunstvakdocenten voor meer opbergruimte en kleur in de onderwijsruimtes en het uitgangspunt van de schooldirectie voor een ingetogen inspirerende uitstraling van het Kunstcluster, heeft OdV weten te verenigingen in een verrassende ontwerpoplossing. Een hoge open kastenwand is voorzien van fotobehang met uitsneden van schilderijen van Van Gogh. Zo krijgen de kasten zowel een subtiele kleurigheid als een krachtige uitstraling. Materialen zijn makkelijk op te bergen en snel terug te vinden. Waar open kasten snel rommelig kunnen ogen, wordt dat nu ondervangen door het toevoegen van het fotobehang. Dit trekt de aandacht terwijl de inhoud van de kasten op natuurlijke wijze wordt opgenomen in het kleurenpalet. Zo heeft OdV zowel praktisch als esthetisch weten te verenigen in een voor leerlingen en docenten inspirerende lesruimte.  

Informatie over dit project

opdracht

afbouw en inrichting

opdrachtgever

Openbaar Onderwijs Groningen

locatie

Nieuwe Sint Jansstraat 11 / Groningen

oplevering

begin 2019

vloeroppervlak

300 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

Team 4 architecten