Studiecentrum Stadslyceum Groningen

In opdracht van Openbaar Onderwijs Groningen heeft OdV interieurarchitecten een studiecentrum gerealiseerd voor het Stadslyceum Groningen. Het pand is gebouwd in de stijl van architect Pierre Cuypers, die onder andere het Rijksmuseum ontwierp. De kleurstellingen van de binnenhuisarchitectuur sluiten hierop aan. Opvallende kunst van Lucebert vormt het hart van deze ingetogen ruimte.

slide
slide
slide
slide

Vrede is eten met muziek

Op de eerste verdieping van de school zijn twee lokalen samengevoegd tot één studieruimte. De vloer is voorzien van een houten visgraat vinyl met een donkere bies. Hier zijn werkplekken ingericht met pc’s en tafels om met meerdere personen aan te werken of rustig alleen te lezen. De inrichting trekt op natuurlijke wijze de aandacht richting het schilderij ‘Vrede is eten met muziek’ van Lucebert dat tegen de achterwand van het studiecentrum hangt. De kastenwand in het midden van de ruimte bestaat uit metalen staanders en houten planken en ondersteund de zichtlijn richting het schilderij. Het schilderij is bewust wat hoger opgehangen dan in een museum. Ook staan er banken voor de muur. Zo is het voor de leerlingen minder uitnodigend en eenvoudig om aan het waardevolle schilderij aan te raken. Er zijn half transparante gordijnen opgehangen om het licht te weren en het schilderij te beschermen.

‘Alle lijnen in het interieurontwerp sturen in de richting van het schilderij.’

Een open blik

In de doorloop van de nieuwbouw naar de oudbouw is een soort doosje geplaatst in de ruimte. In deze donkerblauwe sluis is het gedicht met dezelfde titel als het schilderij van Lucebert ‘handgeschreven’ op de muur bevestigd en met een spot uitgelicht. Door het glas in de deur naar de studieruimte kun je tegelijkertijd het schilderij zien hangen. De inrichting van de totale ruimte stuurt je blik naar het schilderij: alle lijnen wijzen ernaar.

Het schilderij van Lucebert uit 1985 hing eerder in een schoolgebouw aan de Melisseweg in Groningen. Na de sloop van het pand werd het werk gerestaureerd en tijdelijk geëxposeerd in het Groninger Museum. Nu heeft het een prachtige prominente plek gekregen in het studiecentrum van het Stadslyceum. Een waardevolle herbestemming van dit inspirerende werk en kenmerkend voor OdV het vertrekpunt van een verrassend interieurontwerp.

 

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Openbaar Onderwijs Groningen

locatie

Nieuwe Sint Jansstraat 11 / Groningen

oplevering

medio 2016

vloeroppervlak

150 m2

fotografie

Gerard van Beek