Vechtdal College Ommen

Team4 architecten heeft OdV interieurarchitecten gevraagd het interieur voor het Vechtdal College in Ommen te ontwerpen. Deze school voor mavo, havo en vmbo is voorzien van een interieur dat op inspirerende en subtiele wijze verwijst naar de ligging van de school in het Vechtdal landschap.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Schitterende kleuren

OdV heeft een interieurontwerp gerealiseerd voor alles wat nieuw en verbouwd is aan de school. Zo zijn er twee verdiepingen bovenop de bestaande bouw geplaatst. De natuurlijke omgeving van de school heeft OdV geïnspireerd een ontwerp te maken dat iets met de Vecht, dus met water te maken heeft zonder dat het er dik bovenop ligt. Kleur speelt bovendien een belangrijke rol in het ontwerp dat de verschillende onderwijsniveaus onderscheid én verbindt. Zo is het interieur van het technasium met kunstvakken op de begane grond in blauw uitgevoerd, is de eerste verdieping magenta en groen en de tweede verdieping geel en oranje. Er zijn vlakken aangebracht met vierkante pixels die de schittering van het water van de Vecht symboliseren. Dit geldt ook voor de gevel en de gangkant. Ook de nummering van de lokalen is hiermee ingevuld. In de kleur van de betreffende afdeling is een strook van de vloer omhoog getrokken tot 70 centimeter als een soort kleurrijke lambrisering. De afdelingen hebben verbreedde gangen met studieplekken. Lokalen zijn voorzien van glaspuien en dichte deuren. De gekleurde vloer loopt deels door tot in de lokalen. Bij kunstvaklokalen zijn vitrinekasten geplaatst in de kleur blauw om werk van leerlingen te presenteren.

‘Een grote slingerbank in de centrale aula met de kleuren van alle verdiepingen verbindt de ruimtes en de leerlingen.’

Verbondenheid

In de centrale aula is een grote slingerbank geplaatst waar alle kleuren van de verschillende verdiepingen zijn opgenomen als verbindend element tussen de ruimtes en de leerlingen. De centrale balie in de nieuwe aula is ook een pixelbalie geworden. Foto’s van leerlingen zijn in zwart-wit afgedrukt en in pees-frames opgehangen boven de diverse zitjes verspreid over de verdiepingen. Ieder jaar kunnen deze weer vervangen worden als er nieuwe leerlingen bijkomen en anderen de school verlaten. Zo zien leerlingen zichzelf en anderen letterlijk terug in het interieur van de school. Zij maken echt onderdeel uit van hun leeromgeving. Op deze manier heeft OdV het interieur van de school letterlijk en figuurlijk een gezicht gegeven waar leerlingen zich in herkennen en zich thuis kunnen voelen.  

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Vechtdal College

locatie

Balkerweg 2 / Ommen

oplevering

eind 2015

vloeroppervlak

6827 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

Team 4 architecten

Gerelateerd werk