gemeentehuis emmen circulair

In vervolg op de herinrichting van de kantoorvleugels van Gemeentehuis Emmen kregen we de vraag om samen met circulair innovator Van de Sant een nieuwe circulaire inrichting te ontwerpen en realiseren voor de publiekshal van het gemeentehuis. Volledig vervaardigd uit gerecyclede materialen geven de interieurelementen uitdrukking aan de circulaire ambities van de gemeente Emmen.

Drents coulisselandschap

Bij het ontwerp voor de upgrade van de kantoorvleugels hebben we de referentie naar het Drentse coulisselandschap als thema genomen. De lange open werkvloeren worden door akoestische scheidingselementen, die in kleur en textuur verwijzen naar de karakteristieke boswallen, in kleinere compartimenten opgedeeld. De blauwe verkeerszones staan voor de waterwegen en bevatten verbijzonderde ontmoetingsplekken.

Naar een natuurlijke uitstraling

Deze verwijzing naar de natuur is voortgezet in het ontwerp van de publiekshal. In de bestaande situatie was de felgroene linoleumvloer in slechte staat en de ondervloer zou bij het verwijderen ervan waarschijnlijk flink beschadigen. De wachtmeubels stonden verloren op de vloer en de roze perspex scheidingselementen tussen de balies versterkten de harde uitstraling van de hal, die nog werd versterkt door een slechte akoestiek.

In het ontwerp hebben we de vloer een warme bruingrijze uitstraling gegeven, aangevuld met een loper in groentinten, die aansluiten bij het nieuwe tapijt van de kantoorvleugels.

Vanuit circulair oogpunt hebben we gekozen voor een looselay vinyltegelvloer, die in de toekomst eenvoudig verplaats en hergebruikt kan worden. De loper is uitgevoerd in tapijttegels van Studio Wae, gemaakt van restpartijen van het tapijt van de kantoorvleugels. Een afvalstroom die een nieuw leven krijgt. De bestaande vloer hoefde niet gesloopt te worden en de akoestiek van de ruimte is sterk verbeterd.

Een circulaire inrichting

De uitvraag voor de inrichting was een semi open overlegruimte, nieuw wachtmeubilair, de toevoeging van natuurlijk groen en een visualisatie van de circulaire uitgangspunten van de inrichting. We zijn gestart met een brainstormsessie met Van de Sant, over ontwerpuitgangspunten en circulaire materialen. Op basis daarvan hebben we een ontwerp gemaakt voor de verschillende onderdelen. Het huisje is een dubbele overlegplek geworden, waarvan de twee dakvormen verwijzen naar wonen en industrie. De kinderhuisje is een aanvullende wens.

Van de Sant heeft het ontwerp technisch uitgewerkt en gerealiseerd. Inclusief de akoestische omkleding met een gerecyclede wollen stof van de schermen tussen de balies, die bijdraagt aan het comfort van de ruimte. Op de wand achter de huisjes vertelt een visual, aangevuld met materialen, het verhaal over de circulariteit van de inrichting. Er staat aangegeven hoeveel grondstoffen er zijn bespaard en welke circulaire materialen zijn toegepast. Bewustwording is een belangrijk onderdeel van de overgang naar een circulaire economie. Aan de inrichting zelf zie je de circulaire benadering niet direct af. Die is comfortabel, mooi en passend voor het gebruik. De toekomst van circulair ontwerpen.

Lees hier hoe wij circulariteit invulling geven binnen onze ontwerpen.

Kijk hier naar onze bijdrage aan de week van de circulaire economie:

Informatie over dit project

opdracht

concept en ontwerp

opdrachtgever

Gemeente Emmen

locatie

gemeentehuis Emmen

oplevering

eind 2022

vloeroppervlak

500 m2

fotografie

OdV interieurarchitecten

samenwerking

Van de Sant - a Circular Innovation Company

Gerelateerd werk