Zwembad Aquarena

Een frisse duik voor heel Emmen

In 2017 wordt OdV door de Wind Groep benaderd om mee te doen aan de aanbesteding voor een nieuw gemeentelijk zwembadcomplex in Emmen. De vraag was of OdV een interieur kon ontwerpen voor een zwembad met een unieke uitstraling. Een sprong in het diepe met als spetterend resultaat de opening van het zwembad in oktober 2019.

slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide
slide

Drenthe beleven

OdV dacht bij zwemmen in Drenthe in eerste instantie niet aan een overdekte zwemlocatie, maar aan zonnige dagen aan één van de vele recreatieplassen die de provincie rijk is. Om ze te bereiken ga je veelal vanaf de verharde weg het bos in, waar de weg langzaam overgaat in een zandpad. Aan het einde van het zandpad opent het bos zich en kom je bij een grote door bomen omzoomde ruimte met een mooie waterplas. Deze stappen in de natuur zijn vertaald naar het interieurconcept voor Aquarena.

Buitenstebinnen

Bezoekers dompelen zich bij Aquarena onder in die beleving van het Drentse zwemwater. Van buitenaf is de met hout bekleedde balie in de entree al zichtbaar. Boven de balie refereert een afbeelding van boomkruinen aan het bos. Bezoekers lopen over een grijze tegelvloer naar links het gebied met de kleedruimtes in. Hier zijn de wanden van de cabines, de fronten van de lockers en de betegelde wanden uitgevoerd in een rijke schakering aan groentinten. In de cabines gaan de grijze vloertegels over in bruin. Dit is de plek om de schoenen uit te trekken en op blote voeten verder te gaan. Met deze subtiele overgang van kleur wordt de overgang van de verharding naar het zand gemarkeerd. De bezoeker weet meteen intuïtief aan welke zijde de cabine verlaten dient te worden op weg naar het zwemwater. Via de douches komen bezoekers bij één van de drie aan elkaar geschakelde badruimtes. De losse inrichting bij de baden en in de zitruimte is kleurrijk uitgevoerd, als verwijzing naar bloemen.

‘Een grote print met grote klaprozen geeft de ruimte een zonnige uitstraling.’

De voorste badruimte is een kinderbad. Vanuit de aanbesteding was hier voorzien in grote water speelelementen die refereren aan planten en bloemen. Niet voor niets diende het verhaal Erik of het klein insectenboek als inspiratiebron voor de inrichting van het kinderbad. Zo zijn hier de planten vele malen groter dan een kind. Een print met enorme klaprozen geven de ruimte een zonnige uitstraling en speelt wederom in op het concept van schaalverschillen. Het tweede bad is een zesbaans doelgroepenbad. Het gras van de ligweide naast dit bad is zacht en comfortabel. Het derde bad is een achtbaans wedstrijdbad. De ruimte van de tribune bij het wedstrijdbad is strak frisgroen om het sportieve karakter van deze ruimte te bekrachtigen. Dankzij de verweving van de authentieke Drentse zwembeleving met een kleurrijk toegankelijk ontwerp is dit unieke zwembad ingericht voor iedereen in Emmen.  

"Aanvankelijk was ik sceptisch over de kleurstellingen. Ton heeft het vertrouwen gegeven dat het goed kwam. Het lichtgroen en mosgroen hebben juist heel goed uitgepakt en bezoekers vinden het prachtig."

Arnold Brijan
zwembadmanager Aquarena Emmen

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Gemeente Emmen / Wind Design & Build

locatie

Stadionplein 23 / Emmen

oplevering

eind 2019

vloeroppervlak

4880 m2

fotografie

Gerard van Beek

samenwerking

WAA architecten

Gerelateerd werk