IC Chirurgie UMCG

Een efficiënte en flexibele basis voor intensieve zorg

In opdracht van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Team 4 architecten heeft Ton Overtoom voor de afdeling IC Chirurgie een interieur mogen ontwerpen met als uitgangspunt efficiency en flexibiliteit.

slide
slide

Dynamische compartimenten

Vanuit de gang, die door het centrale afgeronde blok heen loopt, worden twee Intensive Care en twee Medium Care compartimenten ontsloten. De twee IC’s hebben een eigen isolatiekamer. De ondersteunende ruimtes zijn zo in het centrale blok gesitueerd, dat ook een compleet IC of MC-compartiment geïsoleerd kan worden. De ondersteunende functies kunnen eenvoudig herverdeeld worden. De observatiedesks op een IC richten zich op twee bedden. De desks op een MC bieden zicht op vier bedden. De distributie van medicatie vindt plaats bij een centrale desk met kastruimte in het centrale blok. De ondersteunende kantoor-, overleg-, en studieruimtes bevinden zich aan de zijde van de binnenstraat. Een grote cirkelvormige ruimte biedt ruim plaats aan een draaiend bed.

‘Een afdeling in sobere maar frisse grijs-witte kleurstelling, met een kloppend hart en referenties naar de natuur’ 

In de wolken

In de houten betimmering van de buitengevel zijn onder de ramen grote lades opgenomen, waarin extra kussens voor patiënten worden bewaard. Naast het rode-oranje centrale blok, heeft de afdeling een sobere maar frisse grijs-witte kleurstelling, waarbij de afbeelding van een zomerse lucht boven de bedden verlichting aan de patiënten probeert te geven.

Informatie over dit project

opdracht

afbouw en inrichting IC afdeling

opdrachtgever

UMGC / Team 4 architecten

locatie

UMC Groningen

oplevering

begin 2008

Gerelateerd werk