Maartenshof Groningen

Dynamisch en kleurrijk

Zorggroep Groningen biedt wonen, zorg, welzijn en behandeling voor ouderen op verschillende locaties in de stad en provincie Groningen. Locatie Maartenshof is gelegen in Groningen-Zuid. Samen met Team 4 architecten ontwierp Ton Overtoom eind 2008 aan het interieur voor de nieuwbouw en in 2014 de revalidatievleugel in de bestaande oudbouw.

slide
slide
slide
slide
slide

Ontmoeten

Het interieurontwerp van de nieuwbouw strekt zich met grote lampen met kappen uit tot op het plein van de entree. Op het lange Hofplein bevinden zich verschillende functies, zoals de opvallende ontvangstbalie, de bibliotheek met internetplekken, het terras, de zaal en de winkel. Een loper van vloertegels creëert eenheid tussen deze diverse voorzieningen. Het terras is voorzien van een parketvloer en in de bibliotheek met grote leestafel ligt een mooi karpet. Zo is het Hofplein een waar ontmoetingsplein geworden.

Aan tafel

Naast het terughoudende kleurgebruik in de gangen, zijn kleurrijke accenten aangebracht in de twee ovale kernen waarin zich de liften, trappen en enkele ondersteunende ruimtes bevinden. De huiskamers van de afdelingen zijn uitgerust met een grote moderne keuken waar de bewoners kunnen meehelpen met het bereiden van de maaltijd. In de ‘voorkamer’ met een bank en makkelijke stoelen, is ruimte voor eigen spullen van de bewoners. De vloer in de slaapkamers van de bewoners hebben een warme kleurstelling gekregen en er is een functioneel wasmeubel vormgegeven.

‘Een vloeiend lijnenspel symboliseert het revalidatieproces’  

Activerende kleuren

In de oude L-vormige vleugel van Maartenshof maakte het verzorgingstehuis plaats voor de revalidatiefunctie. Bewoners verblijven hier veelal slechts enkele weken en het is de opzet om hen zoveel mogelijk te activeren. Dit vormde dan ook het uitgangspunt voor het interieurontwerp van OdV. De bestaande monotone gangen hebben daarom een gedaanteverwisseling ondergaan. De vloeren zijn uitgevoerd in grijsbruin vinyl, dat aansluit bij de tegelvloer van het Hofplein en de gangen in de nieuwbouw. Ook zijn er accenten aangebracht om bijvoorbeeld de hal bij de liften uit te lichten en de uitrustruimtes halverwege en aan het eind van de gang. De ovale vorm bij de lift verwijst naar de kleurrijke kernen van de nieuwbouw en verandert per verdieping van kleur. Deze kleur is in een zachte kleurvertaling aangebracht op een van de gangwanden. De tegenoverliggende wand is voorzien van een speels lijnenspel. De lijnen zijn vloeiende bewegelijke vormen waar de kruispunten een te bereiken doel kunnen symboliseren bij het revalideren. De kopse kanten van de nissen bij de deuren naar de kamers zijn voorzien van kleuraccenten, die ervoor zorgen dat de lengte van de gangen visueel korter wordt. Kortom, een interieur met als doel om een ontspannen en voortvarend revalidatieproces te ondersteunen.

Informatie over dit project

opdracht

concept, ontwerp en realisatiebegeleiding

opdrachtgever

Zorggroep Groningen / Team 4 architecten

locatie

Schaaksport 100 / Groningen

oplevering

eind 2008 / 2014

vloeroppervlak

3950 m2

samenwerking

Team 4 architecten / RvdMvS ontwerp

Gerelateerd werk