Zorg & welzijn

Van ziekenhuis tot zorgmanege: we ontwerpen interieurs voor de zorginstellingen. En bij elke opdracht zien we het als dé uitdaging om de binnenwereld van een gebouw bij te laten dragen aan het herstel of comfort van cliënten en patiënten. Hierbij laten we zorgfunctie hand in hand gaan met de menselijke maat.

Zorg & welzijn is een werkgebied in opkomst voor OdV interieurarchitecten. Onlangs zijn we de nieuwe binnenhuisarchitect geworden van Zorggroep Treant met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Met de bestaande huisstijl als uitgangspunt geven we, in samenwerking met IAA architecten, vorm aan alle voorkomende ruimtes. Dit doen we van vloerontwerp tot en met de inrichting van de directievertrekken.

Vanuit een ander perspectief

Als ouders van een dochter met een verstandelijke beperking, hebben we sowieso met andere ogen naar zorgomgevingen leren kijken. Vanuit het perspectief van cliënten én patiënten, maar ook met oog voor de zorgprofessionals die er werken en de verwanten die een gebouw bezoeken. Dankzij onze dochter zijn we aangesloten bij het bestuur van de Prinses Margriet Manege in Westerbork en pro deo betrokken bij het opknappen en inrichten van de gebouwen.

Inrichting verzorgingshuis

Een eerder project was het ontwerp voor de revalidatieafdeling van verzorgingshuis Maartenshof in Groningen. We hebben de lange gangen getransformeerd naar een plek om revalidatiepatiënten te activeren. Revalideren moet prikkelen om doelen te halen. Golvende lijnen, beeldenspel op de wanden en asymmetrische verlichting, dragen bij aan die activering. En kleuren en signing zorgen voor een leesbare omgeving.

Een sprong in het diepe

Het eerste zorgproject waar Ton aan gewerkt heeft is de intensive care IC Chirurgie: een verdiepingsvleugel in het UMCG in Groningen. Een project van Team 4 Architecten, met een hoge mate van complexiteit. Zo is het gebied in drie delen op te splitsen zodat bij een besmetting een deel in quarantaine kan en de andere delen zelfstandig door kunnen functioneren. Andere projecten waarvoor Ton bij Team 4 architecten het interieur heeft ontworpen zijn verzorgingshuis Anholt in Assen en de nieuwbouw van verzorgingshuis Maartenshof.